DIY: Liitutaulu
Meidän terassi aidattin kesän aikana menevän neidin vuoksi ja siinä samassa terassikin laajeni. Ollaan oltu ihan huipputyytyväisiä, sillä nyt meillä on edes pieni ulkoilualue, jossa ei tarvitse aktiivisesti pelätä lapsen joutuvan auton alle.
Isompi terassi on myös saanut mielen laukkaamaan, miten uutta tilaa saisi hyödynnettyä. Yhtenä ajaksena syntyi iso liitu taulu, jossa linjat saa olla leveät ja luovuus isoa. Ei pelkoa, että lattia ja pöytäpinnat saisi uutta ikuista väriä ja mahdollisista sotkuista ei ole ensimmäisten vesipisaroiden jälkeen tietoakaan.
Idean olen varastanut Instagram-tililtä @learningwithhazel. Tili on Hazelin äidin ja hän kertoo heidän arjestaan 3,5-vuotiaan down-tytön kanssa. Äiti on koulutukseltaan lastentarhanopettaja ja hänellä on ihan huikean hyviä ja inspiroivia juttuja. Kannattaa käydä tutustumassa.
Liitutauluhypetys on jo mennyt aikaa ohiste, mutta tämä oli ensimmäinen oma kokeilu laatuaan. Laitan tänne ohjeen siltä varalta etten ole ainoa.
Tarvitset:
- Vaneria omaan miljööseen mahtuvan palan verran. Meidän vaneri on 120cmx240cm.
- Saumauslaastia
- Mustaa seinämaalia (tai muun värisen taulun haluavat muun väristä)
- Maalausastia + pussi suojaksi (pussin voi heittää sellaisenan pois ja maalausastia jää puhtaaksi. Itse käytin maalausastiana jotain perunasalaattia tmv. sisältänyttä dynoa, joka on jostain työpaikkaruokalasta ”pöllitty”
- (Leveä) suti + pensselin pesuainetta.
- sanomalehtiä tmv. suojaamaan terassia
- Valkoista liitua ja vanha riepu
- 2xkoukku + 4 kpl ruuveja + porakone jos haluat liitutaulusta liikuteltavan ja ”seinälle nostettavan” niin kuin meikäläiset tekivät.
- Kerralla kunnollisen tekevä laittaa vanerille pohjamaalin tai sutii ainakin toisen kerroksen ensimmäisen kuivuttua kunnnolla. Minä sudin kaksi kerrosta samoilla sykkeillä.
- Tämän kokoiseen vaneriin kului 1dl saumauslaastia ja 8dl maalia. Sekoitussuhde on 1:8. Alkuperäinen ohje liitutaulumaaliin otettu Oblikin-sivuilta.
- Maali annetaan rauhassa kuivua. Sen jälkeen pintaan hangataan liitua ja lopuksi kevyesti hangataan pyörivin liikkein ylimääräinen liitu pois.
- Takapuolella porataan koukut. Pääasia, että koukut ovat samalla korkeudella. Ettäpä mitta on ihan mukava kaveri. Ja ruuvit sopivan pitkät (eli ettei tuu läpi ja toisaalta pitää koukut paikallaan.
Vedenpitävyyttä ei olla testattu, mutta epäilempä tämän muuttuvia olosuhteita kestävän huonohkosti. Saas nähdä kuinka halkeillut pinta ja kuinka vääntynyt vaneri on keväällä. Sen verran nopea ja edullinen toteutus kuitenkin on, että menetys ei ole mittaamaton jos taulu ottaa talvella osumaa. Koukut ovat siitä kätevät, että taulu pysyy hyvin paikallaan ja on lapselle turvallinen ja toisaalta taulun saa siirrettyä katokseen jos nyt joskus Suomessa sataa.
Aikas kiva tästä tuli mun mielestä. Mietin vielä, tekisikö tauluun kehykset jostain vanhasta laudasta. Mitäs mieltä ootte?
Toivottavasti tän myötä meillä ainakin innostutaan piirtämishommista isommin! Tuuthan kertomaan ja laittamaan kuvaa, jos innostut myös moisiin puuhailuihin. Olis kiva nähdä muidenkin toteutuksia!
[…] paljon erityislapsiarkea värittäviä asioita. Siihen kuuluu arkiruoka, kehittävät puuhat, pienet nikkaroinnit, retket lähelle ja matkat kauemmaskin, pääasiassa kuitenkin liikutaan kotimaassa. Puhun paljon […]