Linssikeitto – Koko perheen arkiruokaa 1/52

Instagramin puolella @elamanmittaisellamatkalla kyselyni perusteella jengi tarvitsee uutta inspiraatiota arkiruokailuun. Täältä pesee. Tulen jakamaan blogissa tästä lähin joka sunnuntai uuden arkiruokareseptin ja tämä vuosi lähtee käyntiin meidän keittiön kruunaamattomalla kuninkaalla. Resepteissä tullaan näkemään varmasti kasvispainotteisuutta, mutta koska olemme sekaaneja ruuatkin ovat sekalaisia soppia.

”Isää. Isää. Iisää (lisää, lisää, lisää.”

”Tiitti (kiitti)”, toteaa neiti, kun kolmas lautasellinen on tyhjä. Tai neljäs. Ei meillä lasketa.

Meillä kasvisruuan lisääntyminen lautaselle lisääntyi radikaalisti Afrikan vaihtoni jälkeen 2015. Toki sielläkin oli lihaa saatavilla, todella kallista vain ja aina ei tiennyt kuinka kauan se oli seissyt kuumuudessa ja moneenko kertaan kylmäketjut olivat pettäneet.

Rakkaus linssejä kohtaan syntyi, kun siskoltani jäi isot määrät linssejä vanhalta kaupaltaan ja piti keksiä mihin niitä käyttäisi. Alkuperäinen resepti löytyy Jolie-sivustolta, johon olen tehnyt ihan pieniä viilauksia. Tämä on ehdottomasti meidän koko perheen kestosuosikki ja tosiaan 3-vuotiaan neidin all time favourite. Jos linssikeitto ei hänelle maistu, joku on pahasti pielessä.

Teen tätä aina isoon 7 litran kattilaan ja pakastan osan, niin helppo vetästä hädän hetkellä kattilaan sulamaan. Tämä on oikea pelastusarmeijasatsi, puolita resepti, jos haluat pienemmän määrän. Mutta varoitan. Pian joudut tekemään taas uuden.

Linssikeitto

  • 2 rkl rasvaa (kookos-, rypsi- tai oliiviöljyä tai voita)
  • 1 pkt kuivattuja punaisia tai vihreitä linssejä (olen käyttänyt Go green-merkkiä)
  • 4 prk tomaattimurskaa (itse käytän Muttia)
  • 2-3 isoa sipulia
  • 6-8 kynttä valkosipulia (vitlök lover, tunnustan, vähemmänkin voi laittaa)
  • 4 tl kurkumajauhetta
  • 2 tl inkiväärijauhetta (tuore aina parempi, mutta harvoin löytyy omasta kaapista)
  • 1 tl cajunmausteseosta (jossei tätä tule käytettyä muuten, chilihiutaleet tmv. käy myös)
  • 3-4 rkl suolaa (luit ihan oikein, toki kannattaa tarkistaa maku)
  • 2 tl sokeria (pyöristää tomaatin makua)
  • 2 l vettä
  • 2-4 dl kermaa (kookos, kaura, lehmänmaito…)riippuen kuinka kermaista haluat. Joskus jätän kerman kokonaan pois ja ääntä kohden menee yhtä vikkelään.

Linssit tulee huuhdella hyvin kylmällä vedellä, esim. siivilässä. Vihreitä linssejä kannattaa liottaa 20 min, jotta keittämisaika lyhenee. Pilko sipuli ja raasta valkosipuli (näin valkosipulin maku tulee paremmin esiin). Kuullota sipulit ja mausteet isossa (>7l) kattilassa. Lisää joukkoon vesi, tomaattimurskat ja linssit. Anna keiton kiehua 30 minuuttia (vihreiden linssien kanssa pehmeää keittoa tulee 1,5 tunnin keittelyllä) ja lisää vielä kerma joukkoon. Anna hautua 5-10 minuuttia kannen alla ennen tarjoilua.

Tummensin reseptiin omat valinnat rasvan ja kerman osalta. Tee sinä just niin kuin makoisimmalta tuntuu.

Jos haluat keittoon enemmän tekstuuria, käytä vihreitä linssejä, niistä löytyy myös kuoret. Kuitua kuitenkin löytyy sekä vihreistä että punaisista saman verran.

Pienen tulisuuden ansiosta tämä on ihanan lämmittävää pitkän sunnuntaiulkoilun jälkeen. Olen aiemmin vihannut kookoksen ja inkiväärin makua, tähän ne mielestäni sopivat kuin nenä päähän ja tätä nykyä olen oppinut pitämään jopa tietyissä paikoissa näistä mielipiteet jakavista kaveruksista. Kookoksen voi hyvin kuitenkin korvata esim. rypsiöljyllä ja inkivääriäkin voi laittaa paljon vähemmän tai jättää kokonaan laittamatta. Jos teidän perheessä ei tulisuudesta järin liekehditä, kannattaa cajunmaustetta laittaa pikkuisen kerrallaan ja maistella välillä lopputulosta.

Linsseissä on 24g/100g proteiinia ja 7mg rautaa ja gramman verran rasvaa. Vertailuna sika-nauta jauheliha, jossa on 27g/100g proteiinia ja 1,7mg rautaa ja rasvaa laadusta riippuen. Mietipä sitä. Voisiko tästä alkaa sun kasvisruokakokeilut?

9 Responses to “Linssikeitto – Koko perheen arkiruokaa 1/52

  • Rauta-arvot ovat olleet pitkään huonoja ja turvautunut just esim. linsseihin. Lääkärikäynnillä kuitenkin selvisi, että vaikka linsseissä onkin rautaa paljon, on sen rakenne eri eikä siksi imeydy niin tehokkaasti kuin eläinperäinen rauta. Pettymys itselle, kun olin lähes kokonaan siirtynyt pois liharuoan parista. Palasin takaisin ja liha on kyllä parantanut vointiani paremmin kuukaudessa kuin kasviruokapainotteisella ruokavaliolla se parani kolmessa kuukaudessa. Silti liputan edelleen linssien puolesta, koska pirun hyviä ja tämä resepti menee kyllä kokeiluun!

    • Niinkö? Onpa kiinnostavaa, tarvitsisikin perehtyä paremmin vielä vitamiinien imeytymiseen ja imeytymiseen vaikuttaviin tekijöihin. Tämä on yksi syy, miksi meidän perhe on edelleen sekaaneja, kun oma tietotaito on vielä rajallista. Mahdollisimman monipuolinen ja puhdas ruoka pyritään lautaselle taikomaan. Oli niin tai näin, toivottavasti tämä soppa maistuu ja tärkeää, että olet saanut rauta-arvot parempaan kuosiin! 🙂

  • Eija-Liisa Mäkinen
    9 kuukautta ago

    Tykkäsin. Timjami ja juustokumina olleet tuntemattomia mausteita, mutta kun ohjeissa on ollut , olen käyttänyt ja hyvää on tullut. Linsseihin tulee ihan hinku. Voi yhdistella monen kanssa ja lämmitys käy hyvin. Kiitos ohjeesta.

  • Hyvää tuli Jotkut mausteet itselle uusia mutta hyvää tekivät maulle. Kiitos!

    • Hei mahtava juttu kuulla! Ihanaa, että ruokapöytään löytyi jotain uutta ja mieleistä :)! -Päivi

Trackbacks & Pings

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *