Vastuulliset merinovillasukat viluvarpaille, retkille ja onnenhetkille


Kaupallinen yhteistyö Sukkamestarit (sis. alekoodin!)


Syksy on täällä ja meidän perheessä se tarkoittaa sitä, että merinovillasukat valtaa sukkalaatikon koko perheellä. Entistä useampi tietää merinovillan olevan erittäin hyvä materiaali sen lämmittävyyden, kosteudensiirron ja hengittävyyden ansiosta. Mitä muuta tulisi miettiä merinovillaa kuluttaessa? Minäpä kerron!

Merinovilla tulee ihan oikeasta eläimestä – merinolampaasta. Merinovillan kysyntä lisää myös painetta tuotannon kasvattamiseen. Siksi on tärkeää ostaa tarpeseen laadukkaita ja vastuullisia tuotteita.

Tampereella sukkia kutovat Sukkamestarit on Maailman ensimmäisenä sukkatehtaana liittynyt Nativa järjestelmään. Nativa takaa mulesing vapaan merinovillan jäljitettävyyden ja seuraa merinovillan matkaa lammastiloilta kuluttajille. Vastuullisuus on mielestäni vähän outoa aina kun puhutaan kuluttamisesta. Enemmänkin koen, että kannattaa kuluttaa sellaisten yritysten tuotteita, jotka tekevät aktiivisesti töitä vastuullisuuden puolesta.

Sukkamestarien merinovilla tulee Uruguayasta La Magdalenan tilalta Saltosta. Viime syksystä alkaen Sukkamestarien merinovillasukkien tuote-etiketistä on löytynyt myös QR-koodi, jonka avulla pääsee lukemaan lisätietoja sukkien matkasta.

Vasemmalta oikealle: kiristämättömätön Geta musta ja valkoinen, paksumpi Kettu-sukka ja lasten sileä Naapa

Tärpit merinovillasukkien käyttöön:

  1. Oikea koko on tärkeää, koska merinovillan lämmittävyys perustuu sen sitomaan ilmaan. Liian pieneen sukkaan ei jää ilmaa väliin, jolloin lämmittävyyskin heikkenee. Sukan kärkeen tulisi jäädä pieni ilmarako ja kantapää tietysti asemissaan. Se tehdään niin, että sukka vedetään jalkaan ja lopuksi vedetään hieman varpaiden päästä sukkaa takaisinpäin.
  2. Meillä lasten sukissa on seuraava numero, joka on jalan koko sillä hetkellä. Esimerkiksi esikoisen jalka on nyt 28-29, mutta käyttää 31-33 koon sukkaa ja keskimmäisellä on 24 ja sukan koko 28-30.
  3. Lämmittävyyden kannalta on tärkeää, että merinosukka on alimmaisena ihoa vasten. Jos villasukan alla on esimerkiksi keinokuituinen tai puuvillainen sukka, se estää merinovillan toimintaa. Mielumin siis monta villasukkaa talvisin päällekäin. Itselläni on eri kokoja olemassa, jotta kaikkein kylmimmillä keleillä saan monet sukat päällekäin niin ettei ne kiristä toisiaan.
  4. Merinovillaiset sukat ovat päiväkodissa supermahtavat ilmojen viiletessä. Päällä on sisällä kuitenkin tossut, jolloin liukastumisen vaaraa ei ole. Sukat ei ole hiostavat sisällä villan hengittävyyden ansiosta. Uloslähtiessä alimmaisia sukkia ei tarvitse riisua, sillä villasukka on jo valmiiksi ihoa vasten. Päälle voi tarvittaessa lisätä villakerroksia, mutta alinta sukkakerrosta ei tarvitse riisua.

Merinovillasukkien huolto

Tiedän, että moni sanoo hyi kamala jos kerron etten todellakaan pese merinovillasukkia päivittäin enkä edes viikottain jossei niissä ole kaurapuurot pohjassa. Niille riittää tuuletus. Tuuletus ei pikkulapsiperheessä tarkoita ulos ripustamista, vaan väljästi (lue sikin sokin) sukkalaatikossa tai kenkien varrella ”kuivumassa”.

Jos sukat vaativat pesua en todellakaan nyrkkipyykkää. Jos se puuroklöntti tulee niin huilautan sukan heti hanan alla. Jos ja kun yleensä en jaksa ja ehdi niin laitan sukat hetkeksi likoamaan veteen, jonka jälkeen heitän ne pesuun. Lähes kaikista pesukoneista löytyy nykyisin villapesuohjelma ja pesuaineena kannattaa käyttää villalle tarkoitettuja pesuaineita. Meillä käytetään villavaatteita muutenkin, joten pelkät sukat ei pyöri pesukoneellisessa.

Merinovillasukat eri tilanteisiin

Toiset vetää samoilla sukilla joka tilanteessa ja se on ihan ok, mutta itselleni on ehdottomat lempparisukat eri tilanteisiin. En todellakaan voisi kuvitella retkeileväni samoilla sukilla joilla rötvään sohvalla telkkaria katsellen. Vihaan retkillä valuvia sukkia ja kotoillessa haluan ettei nilkkojeni ympärillä ole pienintäkään kompression tunnetta. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä mukavuudesta, sillä sukat on suunniteltu aina tietylle toiminnalle, joka lisää sukan elinkaarta.

Farkkujen ja lenkkareiden kaverina käytän Saapa merinosukkaa. Nämä on usein myös kun mekon kanssa, sillä kuka ihme haluaa värjötellä ohuiden sukkahousujen kanssa, kun niiden päälle voi heittää sievät villasukat. Kuljen yleensä aina supertylsästi mustilla sukilla, mutta nyt päätin ilahduttaa itseäni näillä vähän paksummilla Kettusukilla, jotka toimii hyvin myös retkeilykengissä. Lapsien kaikki merinovillasuka ovat meillä malliltaan sileä Naapa. Se on vähän vastaavanlainen kun aikuisten Saapa-malli.

Hetta vaellussukat

Pidemmille retkille ja vaelluksille (joita kröhöm ei hetkeen ole ollut) valitsen Sukkamestareiden Uphillsport Hetta sukat. Näissä on 25% merinovillaa. 41% sukkien materiaaleista on kierrätysmateriaaleja! Vau. Nämä on mainiot myös monoissa, luistimissa ja pyöräretkillä syys- ja talviaikaan.

Kotoillessa minulla on yleensä aina leveälestiset ja kiristämättömät Geta merinovillasukat. Nämä sujautan myös kylmemmillä säillä toiseksi sukkakerrokseksi lisälämmikkeeksi. Getat on mun ihan lempparisukat, ne tuntuu kuin ei olisi sukkia ollenkaan, mutta lämmittää kuitenkin viluvarpaitani kun ei enää paljailla varpailla pärjää.

Sukkamestareiden verkkokaupan lisäksi Sukkamestareiden sukkia löytyy myös KESKO:n ja SOK:n liikkeistä sekä Partioaitasta. Nyt kannattaa kuitenkin suunnata ehdottomasti verkkokaupan puolelle sillä koodilla syksy21 saatte -20% kaikista sukista! Alekoodi on voimassa ensi viikon, eli 31.10.2021 asti.

Pst. Tekiskö sitä tänä vuonna joululahjahankinnat hyvissä ajoin?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *