Luonnonmukaiset petivaatevalinnat Ruskovillalta

Meillä siirtyttiin viime marraskuussa pinnasängystä lasten sänkyyn ja ennen sitä seurasi patja- ja petivaatekriisit. Nimenomaan siirryttiin, koska tämän kuluneen vuoden aikan myös jompi kumpi meistä vanhemmista on enemmän ja vähemmän pesinyt lastenhuoneessa. Minä mahdun kippuralle sänkyynkin viekkuun, mutta isimiehelle on tullut jäädäkseen sängyn viereen ohut patja pehmentämään lattiatuntumaa. Tällä hetkellä emme ole jaksaneet sänkyynpalautusrumbaa, vaan olemme reilusti olleet vieressä siihen asti, että nukahtaa. Nyt kahden tunnin nukutussessioista ollaan pikku hiljaa pääsemässä taas sinne puolentunnin tietämille.

Mitä sieltä neidin unipesästä sitten löytyy petivaatteiden osalta? Seuraa myös tunnistus. Tajusin aika myöhään, että meidän neitimme kaipaa tyynyä. Hänen sänkynsä on aina vuorattu reunoiltaan täkeillä, jotta pyöriessä pää ei kolise laitoja vasten. Kun toistuvasti lapsi hakeutui laitoja vasten nukkumaan ja meidän sängyssä tyynylleni, tajusin viimein, että hei, varmaan tuo meidänkin ipana alkaisi kaivata jotakin päänsä alle. Mikä syttyminen. Ikää oli tuolloin reilusti yli 2-vuotta.

Lähdin googlaamaan vaihtoehtoja ja eteen tuli pääasiassa polyesteripallokuitutäytteitä.  Kestävän kehityksen, mikrokuitujen ja lapsen terveyden nimissä en halunnut sellaista vaihtoehtoa. Halusin luonnonkuituja, sillä eläimille varhaislapsuudessa altistuminen vähentää allergiariskiä. Lopulta haaviin valikoitui untuva- ja villatäytteisiä vaihtoehtoja. Päädyin kotimaisen Ruskovillan sivuille. Perheyrityksenä toimiva Ruskovilla on entuudestaan tuttu ihan parhaista villapuvuista ja villahousuista kestovaippojen päälle, mutta en ollut aiemmin tiennyt heidän tekevän myös petivaatteita. Aloin tutustua Ruskovillaan tarkemmin, joka on helppoa, koska he kertovat avoimesti sivuillaan miten yritys on saanut alkunsa, filosofiastaan ja materiaaleistaan.

Ja nyt meillä koisataan villan ympäröimänä. Seuraavaksi haaveilen, että meidän vanhempien makuuhuoneen petivaatteet saadaan vaihtoon. 

Peite ja tyyny on valmistettu luonnonvalkeasta kuitutiiviistä luomupuuvillasta, joka tulee Itävallasta. Omaan käteen se tuntuu silkkiseltä. Kuitutiivis kangas on ommeltu niin tiheäksi ettei täytteet pääse tulemaan kankaiden läpi. Lisätietoa Ruskovillan käyttämästä puuvillasta löytät täältä.

Peitteen ja tyynyn täyte on mulesing-vapaata luomumerinovillaa. Oletko ihmetellyt mitä mulesing-käsittely tarkoittaa? Niin minäkin. Siinä lampaan peräaukon ympäriltä poistetaan ihoa, jotta loiset eivät munisi sinne. Ruskovilla ei tue tällaista eläimille kivuliasta villatuotantoa. Heidän käyttämänsä luomuvilla tuotetaan Argentiinassa ja Uruguayssa, kehrätään Saksassa ja neulotaan Suomessa. Villaa ei käsitellä viimeistelyaineilla, eli toisinsanoen siinä ei ole terveydelle haitallisia lisäaineita. Lisätietoa heidän käyttämästään villasta löytyy täältä.

Vaatetuotannossa syntyy villa -ja silkkitilkkuja, joita ei Ruskovillalla heitetä pois, vaan vaaleat tilkut revitään ja karstataan täytevanuksi esimerkiksi juuri peittoihin ja tyynyihin. Värilliset tilkut menevät öljyntorjunta- ja asennutmattojen valmistumateriaaliksi. Enpä ollut aiemmin tullut ajatelleeksi, että öljyntorjuntaakin valmistetaan imeytysmattoja, vieläpä Suomessa.

Meidän neidin tyyny on tehty siis villasta, joka olisi muuten päätynyt jätteeksi. Olen vaikuttunut siitä, miten tämä suomalainen tekstiiliteollisuus pyrkii osaltaan kohti puhtaampaa maapalloa. Tyyny oli tosi muhkea ja pehmoinen. Oli, koska sieltä otettiin yksi kerros villaa pois, jotta tyyny ei olisi liian korkea meidän pienelle. Villa kuitenkin tiivistyy käytössä ja näin ollen tyynykin menee kasaan ajan kanssa. Eli jos tyyny ei ole aivan mahdottoman korkea, kannattaa malttaa ja käyttää tyynyä hetken aikaa, jotta tyyny hakee käyttäjänsä muodon käytössä.

Itse kaipailin tyynyyn vetoketjua, jotta täytteen määrää saisi säädettyä lapsen kasvun mukaan. Ruskovillan mukaan se nostaa kuitenkin oleellisesti myös tuotantokustannuksia. He ottavat kuitenkin mielellään palautetta vastaan ja mikäli samantyyppisiä toiveita tulee runsaasti petivaatteisiin tai muihin tuotteisiin liittyen, he lupaavat laittaa hihat heilumaan tuotekehittelyn osalta.

Kevään ja kuluneen kesän aikana olen saanut huomata uuden ilmiön. Ennen peitosta ärsyyntynyt lapsi hamuaa peittoa ylleen nukkumaan käydessä. En tiedä onko kyse silkasta iän tuomasta sattumasta vai siitä, että lapsi on itse huomannut sen rauhoittavan vaikutuksen. Villahan on siitä erinomainen materiaali, että se samaan aikaan lämmittää, rauhoittaa ja hengittää. Enkä ole ainakaan näitä kovimpia helteitä lukuunottamatta huomannut lapsen hikoilevan peiton alla.

Kyse voi olla myös painon tunteesta, koska myös meidän sängysämme neiti vetää peittoa korville. Villapeitto on ”normaalia” lastenpeittoa raskaampi, mikä on monille lapsille eduksi nukkumaan rauhoittuakseen. Ruskovillalle on tullut kyselyitä myös luonnonkuituisista painopeitoista ja se kuullostaa omaankin korvaan todella kiinnostavalta. Haluaisin ehdottomasti testata mikä sen vaikutus olisi nukahtamistilanteeseen, johon se tarkoitettu onkin. Jos siellä on muita levottomia iltakekkaloitsijoita , jotka ovat painopeittoa miettineet, olkaahan yhteydessä Ruskovillaan kiinnostuksestanne.

Erityisen vakuuttunut olen Ruskovillan halusta olla läpinäkyvä kuluttajille. Yrityksen nettisivulta löytää suoraan tietoa, mistä päin maapalloa raaka-aineet tulevat ja millaisiin eettisiin sopimuksiin he ja tuottajat ovat sitoutuneet. Lisäksi he ottavat tuotantotiloihin ryhmiä kierrokselle, mikäli haluaa tutustua heidän tuotteensa alkuperään tarkemmin.

Filosofiastaan Ruskovilla summaa näin:

Ruskovilla-vaate kantaa viestiä ihmisen syvästä yhteydestä luontoon, se edustaa pysyviä arvoja tässä muuttuvassa maailmassa, se on tuttua ja turvallista, kotimaassa Sinua varten valmistettu”.

Ja juuri tämän pystyn lauseen pystyn allekirjoittamaan. Nämä tuotteet on tehty kestämään kulutusta ja käyttäjältä toiselle. Meidän kirppareilta hankitut kestovaippojen päälle tarkoitetut villapuvut ja -housutkin odottavat uutta tulokasta kaapissa, joten ne ovat jo aika monta elämää nähneet.

Tuotteet ovat saatu Ruskovillalta.

Trackbacks & Pings

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *