Aika paketoida vuosi 2020

Haunistenallas ja todistetusti pakkasta etelässäkin

Millainen on ollut vuosi 2020? Ennen vanhojen postauksien selaamista yritin pinnistellä, mitä muistan tästä vuodesta. Ensimmäisenä tuli mieleen puolison talviloma maaliskuussa, jota odotettiin innolla ja suunnitelmissa oli joku ihana all-inclusiveloma. Sellainen, johon emme koskaan haaveilleet menevämme, mutta tuntui maaliskuussa parhaalta ajatukselta ikinä.

Maailmalla tilanne oli jo silloin sen verran epävarma, että päätimme seurailla tilannetta ja ottaa äkkilähdön jos näyttää turvalliselta. Tilanne eskaloituikin yllättävän nopeasti ja kalenterit tyhjeni vieläkin nopeammin. Se talviloma venyikin kahden kuukauden mittaiseksi ja uima-altaan reunalla norkoilu vaihtuikin Yyterissa toukokuiseen talviturkin heittoon.

Jos puolison töiden totaalinen loppuminen olikin iso juttu, sai hän myös olla mukana vauva-arjessa enemmän kuin olisi muutoin ollut ja varmasti meidän perheelle paras juttu koko vuotena.

Toisena mieleeni tuli ihana kesä. Kaipasin festareita ja tanssimista elävän musiikin tahtiin, mutta juuri muutoin se ei edellisistä kesistä olisi poikennut. Teimme koko perheellä asuntovaunulla melkein parin viikon road tripin Itä-Suomesta aina Kuusamoon asti.

Lanseerasimme parisuhteessamme vuoden alussa parisuhdepäivän kerran kuussa. Ajatuksena oli, että molemmat vuorotellen suunnittelee ja järjestää yhteisen kahdenkeskeisen päivän, johon toinen ei ole vaikuttanut. Osoittautui niidenkin järjestäminen haastavaksi ennalta sovituista päivistä huolimatta vuoron perään kaikkien sairastellessa. Kaikkea kivaa ollaan kuitenkin ehditty tekemään, sillä ollaan käyty boulderoimassa, pelaamassa padelia, leffassa, melomassa Tammelassa, maastopyöräilemässä Teijossa ja muutama Helsinki-päiväkin saatiin aikaiseksi.

Mutta mitä muuta? Blogin puolella käynnistin joka viikkoisen arkiruokareseptin. Silloin en vielä tiennyt, että lapset ovat kotona enemmän kuin koskaan ja 52 reseptiä osoittautuisi mahdottomaksi. Onneksi ensi vuonna voidaan jatkaa. Tämän vuoden ruokahiteiksi nousi linssikeitto, peltivihis, täytetäläinen kesäkurpitsakeitto ja pekoniton pasta carbonara.

Paljon olen puhunut yhteiskunnallisista kysymyksistä, kuten ”Saako sanoa kehitysvammainen”, sain jakaa vieraskynäkirjoitukset aiheesta ”Olisiko minusta tukiperheeksi” ja vertaisperheen akuutti lymfaattinen leukemia. Paljon puhuttiin kohtaamisista, tuli myös pohdittua omaa kateutta toisten lapsia kohtaan ja saako ihmisiä tuijottaa?

Kuntoutus ja terapia-asiat ovat oleellinen osa arkeamme ja se näkyi myös tämän vuoden kirjoituksissa. Keväällä maailman sulkeuduttua kirjoittelin vinkkejä, kuinka toteutttaa terapiaa kotona ja heittää syyllisyydentunto jonnekin pyykkikoppaan. Kirjoitin vauvojen varhaiskuntoutuksesta ja miten vähän sen merkitystä edelleenkään tunnustetaan. Kirjoitin myös suihkuhommista ja pienten lasten seksuaalikasvatuksesta, joista varsinkin erityislapsien kohdalla ei oikein puhuta.

Eniten tämä vuosi on kuitenkin ollut yrittäjyyttä. Vaikka keväällä työt loppui seinään, tehtiin töitä koko vuosi lujasti ja puoliso laajensi maailman tilanteesta huolimatta liiketoimintaansa ja puuhaili uusia juttuja. Oma vanhempainvapaani loppui heinäkuussa, jonka jälkeen aloin tehdä vaikuttajatyötä päätoimisena yrittäjänä. Kuopus aloitti syksyllä puolipäiväisenä hoidon, mutta rajoitukisen vuoksi molemmat lapset ovat tainneet tänä vuonna olla enemmän kotona kuin hoidossa.

Jään lomalle huomenna. Se tarkoittaa hiljaisuutta niin blogissa kuin somessakin ainakin 1.1.2021 asti. Pidin viime vuonnakin totaalisen someloman ja se teki kyllä hyvää. Mahtavaa on ollut huomata miten paljon enemmän tänä vuonna moni meinaa pitää jouluna somesta lomaa. Jos vielä emmit, niin lupaan, että se kannattaa.

No mitä ensi vuonna? On ehkä parempi lakata lupaamasta mitään, koska niin kuin on nähty suunnitelmat on eri kuin elävä elämä. Mutta ainakin suunnitelmissa on noin muutamia mainitakseni puhua ensi vuonna pidennettystä oppivelvollisuudestä, sopeutumisvalmennuskurssista ja muista Kela-asioista, lasten ihon ja ummetuksen hoidosta, lähimatkailusta ja muista seikkailuista.

Täällä olen vaiheeksi sairastuvalla ja odotellaan koronatuloksia, ehkä tämä on kropan tapa ilmoitta, että nyt muija jalka pois kaasulta ja vaakatasoon pariksi viikoksi. Huomenna vielä kirjanpitoa kuntoon. Toivottavasti vuosi 2021 kohtelee meitä kaikkia lempeästi.

Hyvää joulua ihan kaikille!

Terapeuttisia lahjaideoita

Puuhelmet on Casagrandesta. Näihin kuului kiva kankainen säilytyspussi mukaan.

Joo joo, totta kai joka ikinen lelu voidaan ajatella terapeuttisena, koska leikkiminen on terpiaa sen tapahtuessa vuorovaikutuksessa. Nyt kokosin kuitenkin listan, jotka on selkeästi ajateltu terapiaan, eikä löydy välttämättä leluhyllyltä.

Mikään asia ei tarvitse olla ostettu terapiatuotteisiin erikoistuneesta liikkeestä ollakseen terapeuttinen. Ne ovat miettineet valikoimansa terapeuttisesta näkökulmasta, mutta samoja tai vastaavia tuotteita voi löytyä ihan tavallisesta marketista. Usein ne ovat myös todella paljon edullisempia. Erikoisliikkeillä kuitenkin on se osaaminen ja asiakaspalvelu, jota marketit eivät pysty tarjoamaan.

Oli kuitenkin tuote mikä tahansa, kaikkea ei tarvitse olla ja niin kuin aiemmassa postauksessa toin esille, terapiaa voi tehdä ihan ilman yhkään uutta ostettua tavaraa. Osta siis kovaan käyttöön ja kulutukseen ja vaadi sitä myös tuotteelta.

Käytettyihin lääkepurkkeihin värikoodien mukaan pieniä hamahelmiä.

Tee se itse – lahjat

Aikaisemmassa postauksessa mainitsinkin DIY-aistipussit. Se voi olla koottu esim. rautakaupoista ja marketeista saatavilla tuotteilla:

  • maalitela
  • pensseli/maalisuti
  • puupurua (esim. eläintarvikeliikkeet)

Myös luonnosta voi kerätä oman pussin, johon voi laittaa esimerkiksi:

  • hiekkaa
  • multaa
  • sammalta/ jäkälää (vain maanomistajan luvalla saa kerätä)
  • käpyjä
  • lehtiä
  • neulasia
  • naavaa/ luppoa

Puista ei saa irroittaa mitään ilman maanomistajan lupaa, mutta maahan pudonneita käpyjä, kaarnaa ja naavaa voi kerätä jokamiehen oikeudella.

Jos on käsityöihminen niin hernepussit on kivoja monenlaiseen toimintan. Painoeläimen tai tuntotyynyn voi myös tehdä itse. Toki niitä löytyy valmiinakin, esimerkiksi alla olevista Lelutivolista, Allomaarista ja Serinasta. Tunnustelutyynyjä voi tehdä myös erilaisista pintamateriaaleista.

Terapiatuotteita myyviä liikkeitä

Lelutivolista sekä Allomaarista löytyy leluja, peleja ja isoja terapiavälineitä ihan ammattikäyttöönkin.

Tevella on keskittynyt päiväkoti- ja koulutuotteisiin, mutta sieltä löytyy mm. aistituotteita.

Serina on tunnettu painotuotteistaan. Sieltä löytyy myös esimerkiksi tuntotyyny, johon on kätkeytynyt erilaisia esineitä.

Moni lapsi hyötyy nukahtamistilanteessa painopeitosta. Olen odotellut, koska suomen markkinoille tulisi luonnonmateriaaleista painopeittoja. Ja nyt Porin villa ja peitteeltä löytyy puuvillainen painopeitto. Lapsille ja aikuisille on omat kokonsa.

Aistituote myy mm. Time timeria. Se ei välttämättä ole lapsen lahjatoiveiden ykkönen, mutta se on sen verran hintava hankinta, että tätä voisi ehdottaa esimerkiksi isovanhemmille ja kummeille yhteislahjaksi.

Elli early learning sivuilta löytyy esimerkiksi kivoja pelejä, kuten Kuunnellaan eläinten ääniä ja Sanapari-peli.

Tämän koonnin jälkeen löysinkin Heininleikit.fi-sivustolle, johon hän oli koonnut artikkelin ”Mistä ostan terapialeluja”. Siellä siis vielä muutama muukin liike, jota ei tässä ole mainittu.

Creative Peg board – Plan toys

Terapeuttisia leluja ja pelejä

Tasapainoileva kaktus-peli on hyvää harjoitusta monella tapaa. Siitä tulee vetämistä, kohdentamista ja myös tasapainon hakemista.

Puuhelmiä ja kengännauhasta voi tehdä helminauhoja.

Erilaiset massat, kuten itse tehty tai esim. Nukukuun myrkytön muovailuvaha, taikamassa tai perunajauholima. Hattarataikinakin valmistuu hoitoainetta ja perunajauhoa sekoittamalla. Sen suuhun menemistä täytyy vain varoa tarkemmin, jotta hoitoainetta ei tulisi syödyksi. En paketoisi perunajauholimaa, mutta muovailuvaha ja erilaiset muotit ja kaulimet kylkeen voisi toimia.

Maalit ja sormivärit, pensselit, sudit, pienet telat, joilla voi maalata erilaisia pintoja ja materiaaleja. Jovilla on ainakin myrkyttömiä akryylimaaleja, joilla voi maalata kaikenlaista kivistä paperiin. Löysin meidän maalit ihan paikallisesta kirjakaupasta. Esimerkiksi Turussa oleva Muovitukku on aarreaitta, josta löytyy jos ja millaisia välineitä. Myrkyttömyyteen ja luonnonmukaisiin sisältöihin kannattaa kuitenkin keskittyä, jotta ei tarvitse olla niin herkillä ettei suuhun vain mene mitään. Moni lapsi kuitenkin aistii suulla ja se, että koko ajan kielletään häiritsee myös lapsen toimintaa.

Vesileikkilelut ajatellaan useasti vain kesäksi, mutta kyllä kylvyssä on kiva talvellakin iloita erilaisilla jutuilla. Esimerkiksi ongintapeli voisi olla ihan supermukava, joka harjoittaa keskittymistä, kärsivällisyyttä ja koordinaatiota. Löysin Leikkien kaupasta yhdenlaisen ongintapelin, mutta luulen, että se olisi liian vaikea ainakin meidän 4-vuotiaalle neidille vielä. Magneettinen ongintapeli voisi olla helpompi ja sen voi myöskin tehdä itse.

Isot hamahelmet on ostettu Casagrandesta

Aikaisemmin olen jo koonnut ylipäänsä millaisia leluja meillä on ollut eri ikäisinä. Ikähaarukat on aina suuntaa-antavia ja saattavat hyvinkin toimia vuodesta toiseen. Linkit postauksiin alla. Toivottavasti näistä on apua vielä joulu- ja synttärilahjoja miettiessä.

Lahjaideoita 1-vuotiaalle

Lahjaideoita 2-vuotiaalle

Lahjaideoita 3-vuotiaalle

Lahjaideoita 4-vuotiaalle

Joulusta ei saada kaikille samanlaista tekemälläkään

Sosiaalisessa mediassa käydään myllyä joulusta. Siitä ettei kaikilla perheillä ole varaa jouluherkkuihin ja lasten lahjoihin. Kirjoitinkin tästä Instagramiin ja Facebookiin jo pienen jutun. Ajattelin, että se siitä, mutta josko saisin itsellenikin levollisemman mielen, kun olen oksentanut nämä ajatukset täällä ulos. Käyty keskustelu jää mielestäni nyt kovin varallisuuskeskeiseksi ja olisi vielä niin sanotusti yksi pikku juttu. Tai kaksi.

Arvostamani vaikuttaja Emmi Nuorgam kirjoitti Instagramin storyssa:

Varmasti jokainen vanhempi toivoisi, että oma lapsi kuuluisi joukkoon, voisi joulun jälkeen kertoa lahjoistaan ja elää ihan tavallista elämää, jossa ei tarvitsisi olla jokaisesta lahjoitetusta suihkusaippuasta kiitollinen.

Kyllä epäilemättä jokainen vanhempi toivoisi lapsen kuuluvan joukkoon, mutta ei se korjaannu sillä, että lapsi saa uuden lautapelin tai My little ponyn. Yhtäkkiä se ei ole lapsen silmissä mitään, kun kaveri kertoo saaneensa uuden pelikonsolin tai puhelimen, vaikka se lautapeli olisi maksanut viisikymppiä. Ja se on paljon rahaa se.

Ihmettelin joitain viikkoja sitten omassa somessa, miten lehdessä hyväntekeväisyyskampanjaan haastateltava sanoi, että samanlaiset vaatteet lisää yhteenkuuluvuutta ja ehkäisee kiusaamista. Silloin sain viestin, jossa äiti kertoi, että hänen 4-vuotiaan lapsensa pukeutumista ovat arvostelleet muut samanikäiset. Vaatteet on siistit, ehjät ja lapsen mielen mukaiset. Hän ei silti kokenut joukkoon kuulumisen tunnetta.

Entä lapsi, joka ei osaa puhua tai ei osaa avata lahjapaketteja? On ihan sama saako hän tuhat vai yksi pakettia, kun ne avaa vanhemmat tai avustaja. Hän ehkä osaa iloita niistä, mutta ei hän niistä kavereilleen kerro. Onko edes kavereita. Vammainen lapsi ei käy useinkaan lähikoulua eikä koe yhteenkuuluvuutta lähileikkipuiston samanikäisten lasten kanssa. Ei välttämättä juokse samaa hippaa tai koe tervetulleeksi itseään samalle hiekkalaatikolle.

On toki paljon ihmisiä, joilla ei ole varaa niihin perus hygieniatuotteisiin, kuten siihen suihkusaippuaan. Se, että toivoo lahjaksi suihkusaippuaa ei kuitenkaan kerro itsessään kurjasta elämästä. 11-vuotias kummilapseni toivoi lahjaksi rasvoja ja suihkusaippuaa, vaikka vuorenvarmasti hänellä on kotona niitä saatavilla. Toisinaan mediakin rakentaa meille todellisuutta kurjempia elämiä ja lähdemme värittämään sitä omissa mielissämme.

Ensihoidossa oli ihan hyvä näköalapaikka suomalaisiin jouluihin ja juhannuksiin.

Jonkun lapsen vanhempi on joulun sairaalassa. Toisen putkassa, kolmannen päihtyneenä, neljänen kuollut, viidenen ateisti tai jouluvihaaja ja kuudennen töissä. Lista on loputon.

Joku taas voisi luopua urasta ja kaikeasta varallisuudestaan jos vain voisi saada lapsen. Onko kohtuullista sanoa heille, että jouluttaminen on etuoikeus ja pitäisi vähän himmailla, koska kaikilla ei ole siihen varaa. Ei kaikilla ole läheisiä tai isovanhempia joiden luokse mennä, vaikka olisikin varaa matkustaa. Tai lapsi on niin sairas ettei hänen terveys kestä matkustamista tai maiseman vaihtaminen on liian iso muutos. Jonkun lapsi viettää joulunsa päiväkodissa, koska työpaikka velvoittaa päivystämään töissä. Jonkun lapsi saa jouluna papereihinsa elvytyskiellon ja toinen skuutin.

Yksinhuoltajuus ei ole aina valinta. Lapsettomuus ei ole aina valinta. Yksinäisyys ei ole aina valinta. Sairastuminen ei ole useinkaan oma valinta. Allergiat ei ole oma valinta. Ei kuusellekaan allerginen perhe saa kuusta kotiin, vaikka haluaisi ja siihen olisi varaa.

Varattomuus ei ole vain valinta. Kuinka olisi. Aika moni meistä toivoisi olevansa rikas ja ettei tarvitsisi miettiä ruokakaupassa mitä voi ostaa. Varallisuus ei kuitenkaan tuo meille yhteenkuuluvuutta, se ei poista kiusaamista eikä tee meidän joulusta onnellista ja merkityksellistä. Raha helpottaa montaa asiaa ja voi viedä monenlaista murhetta pois, mutta hyvin toimeentulevissa perheissäkin jouluna voi olla kireä ja kylmä tunnelma.

Ymmärrän, miten taloudellisesti hyvin pyyhkiviä välillä risoo heidän osoittelunsa. Tuskin heistä kukaan kaipaa sädekehää tai pyhimyksen titteliä. Rikkaat ja rikkaat yrittäjät kantavat kuitenkin aika paljon korttansa kekoon yhteiskunnan hyväksi. Antavat hyväntekeväisyyteen, maksavat huimia määriä veroja, luovat työpaikkoja omalla riskillä ja maksavat toisten työterveyshuoltoja. Ei, en ole rikas enkä rikkaasta perheestä oleva oikeistolainen, mutta tuntuu ihan älyttömältä tällainen keskustelu, jossa sanotaan, että rikkaat vaan mässäilevät epäeettisellä kinkulla ja laulavat iloisia joululauluja desingpöydän äärellä.

Olen itse kasvanut pienituloisessa perheessä ja vanhempani ovat matalasti koulutettuja. Muistan lapsuudesta, että olen miettinyt mistä ruuista nipistetään ensimmäisenä ja vastaus oli mielestäni vanhempien kahvi. Tämä naurattaa nyt. En ole koskaan nähnyt todellakaan nälkää ja minulla on ollut aina säänmukaiset vaatteet. Minun lapsilisät eivät ole menneet kuitenkaan sijoitussalkkuihin vaan vessapaperiin tai uusiin sukkiin. Lapsi ymmärtää monia asioita, mutta helposti emme ihan avaa sitä todellista tilannetta.

En ole matkustanut perheeni kanssa ulkomailla, vaikka meidän taloudessa on ollut kaksi vanhempaa. Jos koronaa ei olisi, aika moni perhe suuntaisi Thaimaahan tai jonnekin, josta minä lapsena haaveilin. Meidän perhe on käynyt viikonloppuisin ja lomilla metsässä ja retkeilemässä. Se ei ollut 20 vuotta sitten vielä trendikästä. Ei siitä kerrottu ylpeänä kavereille.

Kyllä, silti olen ja olen ollut etuoikeutettu. Minulla ei ole ollut mitään hätää. Olen saanut kokea rajatonta rakkautta ja rajoja, kannustusta ja tukea. Sivistystä on arvostettu, mutta pehmeät arvot ja kova työnteko ovat korostuneet. Olen hävennyt vanhaa pyörääni ja isosisaruksien vanhoja vaatteita päälläni. Sen sijaan, että vanhemmat olisivat hädissään miettineet miten minulle saadaan uusi pyörä ettei minua kiusata, olen saanut eväitä kuinka vastata naljailijoille.

Oli joulu tai ei lapset vertailevat toistensa talvikenkiä ja pyöräilykypäriä. Lomien jälkeisiä keskusteluja voi aikuinen kuitenkin ohjata matkojen ja materian sijaan takaisin oleelliseen: ”Kiva kun olette tulleet kaikki takaisin, mitä haluaisitte, että me tänä keväänä puuhataan koulussa tai päiväkodissa?”

Lopetetaan sanomasta, että kiusaaminen häviää ja koemme osallisuutta, kun kaikki saa lahjan ja artesaanikonvehteja pöytään. Tai että lapsen elämän merkityksellisyys kasvaa, kun joulupukki tulee tai saa koristella joulukuusen. Siihen en usko. Lähdetään miettimään ettei eriarvoisuuden kokemus kasva eliittikouluilla ja laskuvarjohyppyjen kaltaisilla harrastuksilla.

Meillä on nykyisin kova huoli, että lapsemme jää kokemuksista ja lahjoista paitsi. Jäin miettimään mistä tämä koko ilmiö kumpuaa. Ihmiset elää niin omankaltaistensa kanssa samanlaisissa sosioekonomisissa piireissä, että emme enää ymmärrä toisiamme. Sosiaalinen media kuitenkin mahdollistaa kurkistusluukun erilaisiin elämiin, mutta ei tarjoile sitä kaikkine väreineen. Näemme vain sen, jonka juuri se ihminen haluaa näyttää. Usein ne on niitä hyviä ja kauniita asioita. Ehkä totta, ehkä kaukana todellisuudesta. Siksi myös ”nykylapselle” voi olla vaikeaa selittää ettei elämä ole tasapuolista tai että kaikki mitä some tarjoilee ei ole oikeaa elämää.

Elämä ei aina rakennu ja etene niin kuin itse haluaisi tai yrittäisi elää. Elämä ei ole aina ja kaikille reilua. Oli rahaa paljon tai ei ollenkaan. Vaikka sitä olisi tulevaisuudessa yhtä paljon kaikilla, elämästä ei tule tasapuolista. Sen sijaan, että poljetaan jalkaa ja vaaditaan kaikille valtion kassasta uusia älykelloja voisikin sulkea puhelimen kokonaan. Ehkä tänään olisi hyvä päivä aloittaa kirjoittamaan yksin tai perheen kanssa kiitollisuuspäiväkirjaa. Ehkä ensi jouluna se toisikin joulumieltä enemmän kuin yksikään muovinen tai itse tehty kranssi.

Täytyypä kokeilla.

Toimintaterapiaa kotona

Erityislapsen vanhemman roolissa on välillä vaikea tunnistaa missä menee vanhemmuuden ja terapeutin raja. Usein puhutaan ettei vanhemman tarvitse olla terapeutti, mutta arjessa lopulta se kaikki kuntoutuksen sisäänajo tapahtuu. Olen puhunut aiemminkin, että minun on ollut helpompi olla kun en edes kiellä itseltäni, että päässäni raksuttaa pieni kuntouttava ote yleensä aina, vaikka äiti olenkin. Jos sinun päässäsi ei pyöri se kela niin siitäkään ei tarvitse kokea huonoa omaatuntoa.

Netti ja sosiaalinen media on pullollaan ideoita ja vinkkejä lasten kasvatukseen ja kuntoutukseen. Jos lähtee kokeilemaan jotain uutta terapiamielessä ei kannata ladata itselleen eikä lapselleen mitään odotuksia. Kun näkee kivan ja inspiroivan idean netissä, rakentaa helposti itselleen mielikuvan yhteisestä hetkestä. Helposti pettyy, kun hetki ei ollutkaann samanlainen kuin Instagram-videossa tai omissa mielikuvissa, vaikka hetkessä ei välttämättä mitään vikaa ollutkaan. Se oli vain erilainen.

Odotuksista irtipäästäminen on auttanut itseäni nauttimaan erilaisista kokeiluista ja hetkistä lasten kanssa. Liian aikaisin loppunut metsäretki, jo valmisteluihin tyssännyt virpomisvitsojen askartelu tai aistipussi, joka ei voisi vähempää kiinnostaa. Hanskoja ei kannata heittää ensimmäisen kokeilun jälkeen tiskiin. Ensi viikolla tai ensi vuonna uusi yritys. Erityislasten kanssa on erityisherkkää milloin on se hetki, kun voi takoa kuumaa rautaa.

Yhteistä puuhaa suunnitellessa on tärkeää, että kaikki tarvittava on valmiina, kenelläkään ei ole nälkä ja muutenkin vireystila on hyvä. Meille parasta puuhailuaikaa on yleensä aamupäivä aamupalan jälkeen tai sitten päiväunien ja välipalan jälkeen. Silloin tunnelma ja keskittyminen on yleensä kaikkein rauhallisin ja vireys paras.

Alkuvalmisteluita vaativassa toiminnassa on tärkeää, että valmistelut on tehty jo ennen toiminnan aloittamista ja kaikki tarvittava on käden ulottuvilla. Jokainen oma herpaantuminen saa myös lapsen todennäköisemmin herpaantumaan. Jos lapsen on vaikea hahmottaa toimintaa, kuvat, pikapiirtäminen ja time timer voi olla hyviä apuvälineitä lapselle toimintaan sitoutumisessa. Kuvista voi kääntää aina yhden kuvat pois näkyvistä, kun se asia on tehty. Lapsi, joka ei jaksaisi sitoutua toimintaan voi katsoa time timerista aikaa, että kuinka kauan kestää.

Yksinkertaisimmillaan toimintaterapia on arjen toiminnoissa mukana oloa. Se antaa lapselle merkityksellisyyden tunteen ja hän oppii elämän tärkeitä taitoja. Lattian pyyhkiminen kostealla, imurointi tai roskien kierrättäminen on useasti voimakasaistillinen kokemus. Esimerkiksi meidän neidille metallipurkkien heittäminen kierrätysastiaan oli jossain vaiheessa liikaa, mutta taas sanomalehtien heittäminen oikein mielekästä ja kivaa. Siinä tulee monia liikeratoja ja sekä poimittua että kurotettua. Kannustan kuormittamaan aisteja, mutta ei aina ja sopivissa määrin. Kovin aistiherkän lapsen kanssa voi miettiä vähän vähemmän aisteja kuormittavia kotitöitä, kuten märkien pyykkien levitystä, lelujen kerääminen paikoilleen, hedelmien pilkkomista välipalalle….

Leikkipuistot, metsät ja kotona lapsen kanssa yhdessä rakennetut radat on erittäin hyviä paikkoja harjoitella tasapainoa, asennonhallintaa ja koordinaatiota. Luonnossa myös aistit pääsevät oikeuksiinsa, kun voi kokeilla miltä tuntuu kylmä vesi, puun kuori, märkä sammal, lehdet ja neulaset, hiekka, muta… Ympäristönä metsä voi olla aistiherkälle myös todella vaikea. Silloin kannattaa yrittää aloittaa esimerkiksi pururadoilta tai metsäisemmistä puistoista, joissa ei ole niin paljon erilaista aistikuormaa, johon on tottunut.

Vanhemman lapsen kanssa voi retkeilyäkin viedä ihan uudelle tasolle ja harjoitella tulen sytytystä, puiden pilkkomista, makkaratikkujen vuolemista, retkikeittimen käyttöä, ruuan laittoa luonnossa. Yksi toimintaterapeutti vielä innostui, että voisi oman diplomin tehdä. Tai miksei taitokorttia, jossa olisi aina yksi asia, jota yhdessä harjoitellaan. Sitten kun kaikkiin kohtiin on saanut tarran lapsi saa päättää mihin lähdetään seikkailemaan.

Leikkiessä lapsen kanssa voi antaa leikki-ideoita ja rikastuttaa mielikuvitusta ja mallittaa, mutta on tärkeää kuulla ja aistia myös lasta. Mitä hän yrittää viestittää ja mitä hän yrittää sanoa. Leikeissäkin voi kehittää arkitoimintoja. Kuinka nukelle puetaan vaatteet tai millaista ruokaa nyt kokattaisiin koirille ja milloin viidakon eläimien pitää mennä nukkumaan.

Satuhieronta ja satuhierontakirjat on hyviä aistien ja kehon rajojen hahmottamiseen. Satuja voi keksiä itse, lukea ihan perus satukirjaa, etsiä satuhierontoja Youtubesta. On olemassa myös satuhierontakirjoja. Hieronta ja kevyet sivelyt ei tunnu kaikista lapsista miellyttäviltä. Silloin apuvälineellä hierominen, kuten nystyräpallo tai maalaustela voi toimia. Toiset lapset pitävät voimakkaammasta ja ”painavammasta” silittelystä.

Aistipussit on monen lapsen mieleen ja sellaisen voi tehdä itse. Kukaan ei sano, että se pitää olla nimenomaan pussi, vaan se voi olla vaikka laatikko. Yhdessä pussissa voi olla materiaalia luonnosta, esimerkiksi käpy, havunneulasia, tai pieni oksa, hiekkaa ja multaa rasioissa joihin lapsen käsi tai kädet mahtuu.

Ollakseen ”terapiatuote” sen ei tarvitse olla terapialiikkeestä. Aistipussin voi rakentaa myös esimerkiksi rautakaupan välineillä. Maalaustela, maalisuti, pieniä muttereita pussiin, puupurua (löytyy myös lemmikkieläinliikkeistä), geelejä ja vaahtoja voi laittaa esim. amergrip pusseihin (muistaa vaan sauman kiinnittä esim. vielä ilmastointiteipillä ekstrahyvin kiinni). Kaikkien syötynä myrkyllisien aineiden kanssa leikkiessä täytyy olla koko ajan läsnä jos pussi sattuu menemäänkin rikki ettei lapsi vahingossakaan syö esimerkiksi purkillista suihkugeeliä.

Lakanan sisällä keinuttaminen auttaa rauhoittumaan sekä tunnistamaan kehon rajoja. Tämä voisi olla esimerkiksi levottomalle lapselle iltaisin hyvä. Lakanassa keinuttaminen on ihanaa, se on parhaita lapsuusmuistoja itsellänikin.

Muovailuvahalla voi tehdä muutakin kuin pullaa. Sen sekaan voi laittaa pienen esineen esimerkiksi pienen legon tai muovieläimen, joka pitää etsiä muovailuvahan joukosta. Myrkytöntä muovailuvahaa voi tehdä itse helposti, jolloin ei haittaa vaikka lapsi maistelisikin. Muovaileminen kehittää sorminäppäryyttä, tuntoaistia ja käsien voima lisääntyy. Myös perunajauhosta ja vedestä voi tehdä ”limaa”, johon voi myös piilottaa pieniä asioita etsittäväksi. Se on myöskin täysin turvallinen, vaikka sitä päätyisi suuhun ja helppo siivota, kun se on kuivannut.

Kokosin myös Neuvokas perhe-sivustolta vinkkejä, joita voi hyödyntää kotona puuhailussa. Siellä on vinkkejä rauhoittumiseen, aistitoimintoihin, ruokailoon ja sisäliikuntaan.

Pinterestistä ja Instagramista voi hakea inspiraatiota. Monesti ideat ovat englannniksi, mutta kuvat ja videot auttavat saamaan jujusta kiinni, vaikka ei ymmärtäisikään niin hyvin ohjeita. Pinterestista voi hakea toimintaterapiaan liittyviä vinkkejä ihan occupational therapy- sanalla tai aihealueittain; fine motoro skills, balance skills ja niin edelleen.

Kirjavinkkinä annettiin aistiedon säätelyn haasteisiin Tahatonta tohellusta-kirja. Se sisältää kuulemma paljon käytännön vinkkejä. Itse en ole tätä lukenut. Kirjojahan on varmasti yllin kyllin, kun lähtee googlailemaan. Mutta se sinun paras google on siellä jalkojesi juuressa. Kuule, näe, kokeile. Teille mieleisimmät tavat löytyy yrityksen ja erehdyksen kautta.

Miten puhua joulusta lapselle

Koin itsenäisyyspäivänä haikeutta, kun luin ihania perheiden ruokapöytäkeskusteluja, joissa oli pohdittu lasten kanssa mitä tarkoittaa itsenäisyys ja mitä merkitystä sillä on. Esikoiselle se merkitsi lähinnä tylsää höpötystä ja lanteita keinuttavia kappaleita telkkarista ja lippujen liehumista. 

Tänä vuonna meidän perhessä mietitään oikeastaan ensimmäistä kertaa miten puhua joulusta esikoiselle. Mistä ja miten lähteä liikkeelle neidin kanssa on vielä vähän yksi joulu itsellenikin. Yllätyksellinen ja ikuinen mysteeri. Onko joulupukki olemassa ja jos on niin mikä se on? Kuka tuo lahjat ja voisiko ne tulla jo jouluaattoaamuna? Kuka tuo joulukalenteriin uuden tarinakäärön joka aamu? 

Luulen, että joulupukista meillä tullaan puhumaan satuhahmona, ihan niin kuin Muumimaailman muumeista tai Titi-nallen talon nalleista. Mietin kuitenkin, että enhän terävöitä lapsille Muumimaailmaan mennessä, että tiedäthän sitten ettei se Niiskuneiti ole oikea, vaan siellä on sisällä ihminen. Miksi sitten joulupukki ei saisi olla niin kauan joulupukki, kun lapsi ei sitä itse ihmettele tai kyseenalaista. Aikanaan tuleviin kysymyksiin vastataan sitten niin kuin asia on, ei siinä kohtaa kannata luottamussuhdetta pilata valehtelemalla tai sepittelemällä uusia satuja joulupukin olemassaolosta.

Moni lapsi kuulee kaveriltaan ensi kertaa ettei joulupukkia ole olemassa ja toisinaan kiirehditään kertomaan totuuksia lapsille, jotta oma muru ei tulisi nolatuksi ja pettyneeksi kaverien edessä. Pitäisikö kuitenkin häpeän tunteiden minimoimisen sijaan keskittyä hänen itsetuntonsa vahvistamiseen. Olen yrittänyt miettiä asiaa niin, että minun tehtäväni nimenomaan on tuottaa pettymyksiä ja olla lapseni tukena silloin.

Mietin myös erityisen lapsen äitinä, että mitä jos hän ei koskaan kyseenalaistakaan joulupukkia? Mitä jos hän ajattelee aina vain, että se on totta ja tuo lahjat. Olisiko se hänelle vahingollista? Onhan meillä muutenkin paljon asioita joihin uskomme, mutta tiede ei niitä voi selittää.

Turhaa energiaa valuu ehkä siinäkin, että itsepintaisesti kävisi lapsen kanssa läpi kuka sukulainen tai tuttava on minkäkin paketin antanut. Harvaa pientä lasta kiinnostaa syntymäpäivillään, toiko mummi vai kummi sen uuden hienon auton. Ajattelin siis, että sitten kun lapsi itse sitä miettii niin siitä voin kertoa kuka toi nukelle vaatteita. 

Joulukalenterin yllätykset onkin sitten vaikeampi rasti itselleni. Kuka niitä tuo? Nyt olen vain sanonut, että hei tuu katsomaan sun joulukalenteria ja että siellä on taas uusi yllätys. Ei ole tarvinnut satuilla mitään. Mutta tuntuisi kyllä vähän pliisulta sanoa, että äiti ne sinne laittaa. Mutta kuka sitten? Voiko tonttu olla kuitenkin olemassa? 

Kuulin yhden perheen joulukalenterin viimeisen luukun yllätyksen sujahtavan kuusen alle ja se on se lapsen eniten toivoma lahja. Näin maaninen odottaminen on rauhoittunut ja on koko päivä aikaa leikkiä uudella lahjalla. Myös joulupäivällinen saattaa maistua vähän paremmin eikä uutta tärkeää lahjaa tarvitse hyvästellä iltatoimien ja yliväsymyksen lähestyessä. Tämä voisi olla hyvä. Tai sitten koko lahjahässäkkä jo heti aamulla. Silloin ei myöskään olisi joulupäivällisen jälkeen kiirettä alkaa kasaamaan astioita ja itseään, jotta lapset ehtisi hetken tutkia niitä lahjoja ennenkö on jo aivan yliväsynyt. 

Siskollani on jo vanhempia lapsia ja lahja- ja joulupukkipolitiikka on tullut pohdittua aiemminkin. Hän sanoi minusta kivasti lapsille. Ei joulupukkiin tarvitse uskoa, mutta joulun taikaan voi uskoa. Mitä se kenellekin tarkoittaa on täysin vapaata ja lapsen mielikuvituksen varassa. Sitä ei tarvitse kenenkään riistää tai yrittää selittää onko se totta vai ei. Kyllä sitä itsellekin tulee sellainen kutkutus, kun ilta koittaa, vaikka tiedänkin kuka minun uudet villasukat on paketoinut. 

Käsitys joulusta rakentuu omien kokemusten ja muistojen kautta. Jos sellaisia ei vielä ole tai niitä ei muista niin ei ehkä ole kovin merkityksellistä miettiä uskooko lapseni joulupukkiin vai ei. Ehkä ei olekaan tärkeää yrittää selvittää totuuksia lapselle, vaan luoda yhdessäololla ja -tekemisellä se oman perheen näköinen joulu. Toivottavasti niitä muistellaan muutaman vuoden päästä. 

Tärkeitä tukiviittomia lapsen arkeen

Tänään pidän Instagramissa liven klo 18, jossa kerron kodin näkökulmasta tukiviittomien käytöstä ja yritän vetää mutkat suoriksi niin, että jokaisen kiinnostuneen olisi mahdollisimman helppo aloittaa tukiviittomien harjoittelu.

Kokosin iltaa varten Papunetin kuvatyökalun avulla viittomia, joita käydään läpi. Nämä voi tulostaa itselleen ja esimerkiksi kirjoittaa toiselle puolelle mikä viittoma on kyseessä ja harjoitella myöhemmin muistelmaan viittomia. Yksittäisiä kuvia voi myös liimailla ruokapöytään, vessaan, eteiseen jne., jotta kaikkia ei tarvitse tankata heti päähän. Sitten kun ne on koko ajan näkyvillä ne voi helpommin jäädä myös mieleeen.

Taannoin kirjoitinkin miten voi aloittaa tukiviittomien opettelun ja mistä löytyy ilmaista materiaalia.

Jouluinen itse tehty granola

Olen tehnyt muutamana jouluna työkavereille ja päiväkodin henkilökunnalle joululahjaksi itse granolaa. Kavereiden kesken ja ilman sen suurempaa kikkailua granolasta voidaan myös puhua ihan vaan myslinä.

Tämä on niin uskomattoman hyvää, että jos tätä teet niin lupaan ettei kaupan granolat enää houkuta yhtään luokseen. Myslihän on siitä kiva, että sinne voi heitellä sitä sun tätä, mitä kaapissa sattuu juuri silloin olemaan. Tein tästä suosikkigranolasta myös jouluiseen version, johon tulee kuivattua omenaa ja jouluisia mausteita. Muutoin ohje on täysin sama kuin mitä teen meille säännöllisesti ympäri vuoden.

Makeuttajana voi käyttää sekä hunajaa että vaahterasiirappia. Hunajaa suosittelen suomalaisuuden ja lähiruuan vuoksi, mutta myönnän vaahterasiirapista tulevan parempi, karamellimaisempi maku. Vaahterasiirappi sopii myös vegaaneille. Gluteenittoman myslin saa ostamalla gluteenittomia kaurahiutaleita. Öljynä voi käyttää kookosöljyn tilalla hyvin rypsiöljyä, joka on pehmeä rava ja tuotetaan myös Suomessa.

Nämä tarvitset:

  • 10 dl isoja kaurahiutaleita (pienetkin käy jossei isoja ole just kaapissa)
  • 200 g lempparipähkinöitä rouhittuna kaikki käy ja pähkinät voi olla osa myös kokonaisia tai kaikki esim. melko pieneksi pilkottu, tyyli on vapaa
  • 1 1/2 dl auringonkukansiemeniä (nämä voi korvata myös pähkinöillä)
  • 1 rkl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • reilu ripaus suolaa
  • (1/2 tl jauhettua ja kuivattua pomeranssinkuorta)
  • (1/2 tl neilikkaa)
  • (1 tl inkivääriä)
  • (1 dl kuivattuja omenoita saksittuna pienemmäksi)
  • reilu 1 dl vaahterasiirappia tai hunajaa
  • reilu 1 dl maapähkinävoita (itse suosin crunchy versioita, joissa on pieniä maapähkinän palasia joukossa, mutta lopputulokseen sillä ei ole tässä tapauksessa juuri merkitystä
  • 1/2 dl kookos- tai rypsiöljyä

Tee näin:

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään
  2. Lämmitä hetken aikaa (n. 5 min) liedellä siirappia, maapähkinävoita ja öljyä niin että ainekset sekoittuu hyvin keskenään.
  3. Sekoita kaikki keskenään.
  4. Paista kahdella pellillä kiertoilmalla 125 astetta n. 15-25 min. Mikäli haluat paistaa tasalämmöllä, paista 150 asteessa. Jos kaadat kaikki samalle pellille paistoaika on pidempi ja granolaa tulee sekoittaa välillä, jotta se paahtuu tasaisesti. Vahdi kuitenkin granolaa ettei se pääse palamaan, koska… no, kokemuksella niin käy herkästi ja uuneissa on myös tosi paljon eroja.
  5. Anna jäähtyä pellillä ja säilytä tiiviissä rasiassa. Tai lusikoi suoraan suuhun tai jugurtin joukkoon.

Kuvausrekvisiitaksi kävin nappaamassa kukkapurkista vielä eukalyptuksia. Uskomattomia sissejä. Niitä pitää laittaa ensi kesänäkin kasvamaan.

Marraskuun luetuimmat postaukset x 10

Näistä aiheista pöhistiin marraskuussa:

  1. Mitä pojalle ristiäislahjaksi?

2. Miten saimme tietää down diagnoosista?

3. Minun täytyy valita omat vanhemmuuteni taistelut

4. Haluaisin olla ennen kaikkea äiti

5. Paljasjalkakengät lapselle

6. Mitä on pienen lapsen seksuaalikasvatus

7. Vinkkejä tukiviittomien opettelun aloittamiseen

8. Ristiäistarjoilut

9. Mitä 4-vuotiaalle lahjaksi?

10. Kun ei ole mitään tekemistä – Vinkkejä kotipäivään

Mitä joulukuu tullessansa? No ainakin joulun makustelua, ehkä jotain yhteenvetoa tästä vuodesta, ajatuksia marraskuun sopeutumisvalmennuskurssilta ja ehkä ajatuksia ensi vuodesta. Saas nähdä.

Aikaisepien kuukausien suosikkipostaukset löytyvät alta.

Voiko ja saako (erityislapsen) äiti olla urakeskeinen

Lukijoiden viestit ja ajatukset edellisestä tekstistä ”Ennen kaikkea haluaisin olla äiti” sai omat ajatukseni liikkeelle ja jäin vellomaan vielä äitiyteen. Uraan. Onko erityistarpeisen lapsen perheessä mahdollista yhdistää vaativa mutta mielekäs työ sekä tarvitsevan lapsen palapeli lääkäreineen ja terapioineen.

Ylipäänsä äitiyden ja työn yhdistäminen herättää aina monenlaista keskustelua. On se toinen ääripää, joka haluaa äidit töihin isojen massien äärelle ja tienaamaan omat eläkkeensä. Sitten se toinen pää, joka kokee ettei ole mitään muuta oikeaa ratkaisua kuin kotiäitiys tasapainoisen lapsuuden turvaamiseksi. Tässä välissä on aika iso porukka naisia. Sellaisia, jotka toivoisivat, että voisi tehdä kumpaakin joustavasti ja erilaiset elämäntilanteet huomioiden. Niin että työnantaja ymmärtäisi perheen arjen vaihtelevuuden, monimuotoisuuden ja haasteet ja niin että myös äiti pystyisi joustamaan.

Onko erityisperheessä mahdollista yhdistää sekä työ että äitiys jos se on äidin oma halu.

Toiset naiset kokevat ettei olisi missään nimessä resursseja työskentelemään erityislapsiarjen lisäksi. Toisilla on voinut olla todella raskaita aikoja kotona sairaan lapsen kanssa ja yöt sisältävät jatkuvaa heräilyä. Oma hyvinvointi ja jaksaminen ei kestäisi työhön palaamisen stressiä ja uuden opettelua. Toiset taas kokevat, että työ on se, josta saa voimaa myös perhearkeen ja elinehto omalle hyvinvoinnille. Sitten on niitä, jotka haluaisivat tehdä työtä, mutta lapsen tilanteen vuoksi se ei ole mahdollista. Esimerkiksi lapsi on niin infektioherkkä, että päiväkoti ei ole vaihtoehto. Tänne näiden väliin mahtuu vielä kaikenlaista.

Kuntaliiton mukaan vuonna 2017 alaikäisen lapsen omaishoitajana toimi noin 8200 vanhempaa. Se kuinka moni on nainen ei kerrota. Lapsen omaishoitajuus ei itsessään ole este tehdä kokoaikatyötä, mutta mietin kuinka paljon se vaikuttaa työhönpaluuseen. Jos ei ole valmiina paikkaa jonne palata, ei ole tarjolla koulutusta vastaavaa työtä tai ei ole koulutusta. Pitäisikö kunnalla olla vammais- ja sosiaalipalveluissa kokonaisvaltaisempi koordinaattori, joka miettisi myös vanhempien kokonaiskuvaa. Vanhempien tarpeita ja toiveita. Onko mahdollista tavoitella korkeakoulututkintoa tai vaikka bisnesmaailmaa jos se on kiinnostuksen kohteena? Voisiko kunta tai valtio tukea vanhempia kouluttautumaan tai saamaan työtä antamalla arkeen tukea erityislapselle? Olisiko se yhteiskunnallisesti kannattavaa?

Toisaalta, jos vanhempi hoitaa vaikeavammaista lastaan kotona, olisiko omaishoidon tuki aiheellista olla edes jossain suhteessa siihen, mitä kunta säästää siinä ettei lapsi ole laitosmuotoisessa ympärivuorokautisessa hoidossa. Puhumattakaan siitä, kuinka monen lapsen arki on hoidollista, mutta ei silti saa omaishoidontukea.

Moni nainen kokee kantavansa vastuun lasten asioista ja vielä useammin vastuu erityislapsen asioista jää äidille kuin isälle. Toki on myös miehiä, jotka kantavat suurempaa vastuuta lapsen asioista, mutta tähän liittyvät haasteet liittyvät usein enemmän siihen, että yhteiskuntamme hämmästyy näissä tilanteissa. ”Ai mieskin voi käydä lapsensa kanssa verikokeessa? Missäs se äiti on?”

Usein äidin suurempaa vastuuta kodista ja lasten asioista perustellaan alun alkaen sillä, että miehellä on parempipalkkainen työ. Pitäisikö yhteiskunnnan tukea enemmän naisten töiden ja opiskeluiden mahdollistumista perheissä, joissa on erityistarpeinen? Entä voisiko puoliso tehdä muita töitä ja kantaa enemmän vastuuta lasten asioista? Millaiset vaikutukset tällä olisi äitien mielenterveyteen ja sitä kautta kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, yhteiskunnalliseen asemaan, eläkekertymään? On paljon vanhempia, jotka eivät kykene työelämään, mutta kotiäiteinä on paljon myös naisia, jotka haluaisivat tehdä mielekästä työtä. Kynnys lähteä työelämään on usein vain suuri ja tuen saaminen työllistymisen mahdollistumiseski on usein vaikeaa.

Mitä jos äidille sattuu jotain? Hän sairastuu fyysisesti tai psyykkisesti tai kuolee? Kuinka selvillä puoliso on erityislapsen asioista? Puhun erityislapsesta siksi, että on helpompi lähteä ostamaan kaupasta valmismakaronilaatikko tai kokeilla minkä kokoinen paita mahtuu päälle, kun selvittää mitä kaikkia erikoissairaanhoidon palveluita, terapioita, tukia, apuvälineitä, verikokeita ja muita kontrolleja lapsen arkeen kuuluu. Yllättävän monella miehellä ei ole mitään käsitystä näistä. Entä jos äiti on yksinhuoltaja ilman turvaverkkoa? Kuka on hänen pelastusrengas?

Onko tämä edes yhteiskunnan ongelma? Jos jo raskausaikana on saanut tietää odottavansa vammaista lasta, onko vanhemmilla oikeutta haluta uraa ja perhe-elämää? Entä jos lapsi vammautuu synnytyksessä tai myöhemmin sairastuu? Harva kyseenalaistaa perheen tuen tarvetta ja oikeutta siihen silloin kun lapsi sairastuu syöpään tai vammautuu tapaturmaisesti. Tai vanhempi saa burn outin tai MS-taudin. Miksi minä kainostelen pyytää apua ja tukea yhteiskunnalta siksi, että olen täysin tietoisesti vammaisen lapsen synnyttänyt? Siihen, että voisin tehdä hyvää itselleni, perheelleni ja yhteiskunnalle.

Jos byrokratian tilalle saisimme aimoannoksen joustavuutta ja paikallista sopimista niin olisikohan kaikkien elämä pikkuisen leppoisampaa, työ tuottavampaa ja arki mielekkäämpää.

Vertais(ura)äiti kiteytti hyvin:

Arjessa asiat ovat arkisia. Ja niin ratkaistutkin.

– Kootut terveydenhuollon käynnit

– Keskitetyt palvelut

– Nimetty yhteyshenkilö

– Matalan kynnyksen lapsenvahti

– Yöpymismahdollisuus sairaalan osastolla

Jos joku joskus vastaisi: ”En tiedä, mutta selvitän puolestasi”.

Haluaisin olla ennen kaikkea äiti

Vanhemmuus on vaikea laji ja monesti varsinaista kilpajuoksua ja toisten arvostelemista. Varsinkin vaikuttajilta saa usein kuulla, miten omaa tapaa toimia vanhempana saa jatkuvasti perustella. Tätä en tunnista itse oikeastaan ollenkaan, sillä saan häkellyttävän ihania viestejä sosiaalisessa mediassa siitä, miten kohtaan lapseni. Ja miten upeaa työtä teen hänen eteensä. Työtä. Sitäkö äitiyteni on?

Kannustavat viestit antavat hyvää fiilistä itselleni. On mahtava kuulla, että muut inspiroituu ja saa asennetta ja varmuutta omaankin vanhemmuuteensa sekä näkökulmia työhön. Tuntuu hyvältä ettei sanomisiani koeta paineita luovina tai pätemisenä. Tai varmasti sellaisiakin kokemuksia on, mutta he eivät koskaan kerro sitä ja lopettavat varmaankin vain seuraamiseni.

Mietin myös kuinka paljon ihmiset ajattelevat etteivät he uskalla tai viitsi sanoa, kun ajattelevat että on muutenkin rankkaa, kokevat sääliä tai ettei vammaisen lapsen vanhemmutta ole korrektia haukkua. Nyt tämä kuulostaa siltä, että kaipaan shaibaa niskaan muilta. No en. En tiedä saako tästä ajatuskelasta kiinni. Ehkä erityisen lapsen vanhemmat tietää mitä tarkoitan.

Tämä kaikki saa aina välillä minut miettimään, että mitä minä oikein teen arjessani? Kuka minä olen tyttärelleni?

Minua ei ole tunnustettu omaishoitajaksi eli en saa omaishoidontukea ja siihen liittyviä muita tukia. Kriteerit ovat jokseenkin salamyhkäiset ja jokaisessa kunnassa omanlaiset. Mutulla voisin kuitenkin sanoa, että ero keskiverto 4-vuotiaaseen on kuitenkin jo sen verran iso, että ajattelisin kriteerien täyttyvän. Haluanko edes olla omaishoitaja? Omaishoitajuushan on työtä. On erilaista olla puolison tai oman vanhemman omaishoitaja kuin oman lapsen. Oman pienen lapsen. Millaista se on?

Ennenkaikkea olen äiti. Vai olenko?

En hetkeäkään epäile, ettemmekö olisi tehneet töitä keskivertolasta enemmän esikoisen kasvun tukemiseksi. Hän on lapseni. Olemme tehneet tietoisen valinnan, että haluamme tehdä hänen tulevaisuutensa vuoksi töitä jo varhaislapsuudessa, koska uskon varhaiskuntoutukseen ja herkkyyskausiin myös vammaisten lasten kohdalla. Onko se työtä? Vai vanhemmuutta? Ainakin tuntuu, että tämä käy työstä.

Olen puhunut aiemmin siitä, miten lähes aina on todettu: ”Ei hän nyt niin paljon ikäisestään eroa”. Mitä enemmän tiedän millaista on toisenlainen vanhemmuus, tiedän millaista sontaa tuo väite on.

Olen vanhemmuudessani oppinut ihan hirmuisesti relaamaan ja menemään arjen flowssa, mutta en silti saa enää koskaan ”kuntoutusaivojani” pois päältä. En pidä sitä huonona asiana, mutta koen sen olevan merkityksellinen ero omassa erityisessä vanhemmuudessa verratessani vanhempia, joilla ei ole erityislapsia. Minä en ole pelkkä äiti.

Sanonta ”Arki on itsessään kuntouttava” pitää ihan täysin paikkansa. Se millaista arjen sisältö on ei ole merkityksetöntä ja mikäli en tiedä miten teen leikistä, syömisestä ja suihkusta kuntouttavaa, ei se silloin sitä ole.

Minunkin vanhemmuuteen kuuluu päivät, jolloin kärsivällisyyttä ei ole tippaakaan ja paras mihin pystyn on pukea lapsi makaronina osallistamatta ja telkkarin päälle laitto. Hampaat jää pesemättä ja se korvataan pastilleilla. Jos jaksaa. On päiviä, jolloin huudan mitättömistä asioista, vaikka en tarkoittaisi. Otan liian kovaa käsivarresta ja riuhtaisen mukaan, vaikka ei tahtoisi. On päiviä, kun tekisi mieli sen lapsen lattialle heittämän jugurttikipon perässä heittää lapsi itse. Väsymys tekee puolestamme asioita, joita emme toivoisi ja saa mieleemme ajatuksia, joista emme uskalla kenellekään puhua. Jossei ole koskaan kokenut väsymystä, ei ehkä osaa samaistua.

Toisaalta ajattelen vanhemman vihan ja väsymyksenkin olevan hyväksi lapselle tiettyyn rajaan asti, myös vammaiselle lapselle. Nähdä myös vanhempien vajaavaisuus, katkeamispiste ja hauraus. Turvallisessa ympäristössä nähdä, miten ihmisillä on myös huonoja päiviä. Silloin ehkä lapseni myös myöhemmin ymmärtää, että joskus ihmiset suuttuu. ”Aiheesta” tai ilman että toisella on siihen osaa tai arpaa. Ja toisaalta lapsi saa harjoitella miten reagoida toisen huutamiseen, kiukutteluun ja itkuun.

Omien myrskyjen tyynnyttyä olen sentään lapsilta oppinut pyytämään anteeksi käytöstäni ja kertonut miltä minusta tuntui. Liian helposti myös tulee sanottua, että suutuin koska et totellut. Silloin lapsi kasvaa ymmärrykseen, että hänellä ei saa olla huonoja hetkiä ja omaa tahtoa, jotta en ole vihainen. Yritän sen sijaan kertoa väsymyksestä, jonka vuoksi en jaksanut olla kärsivällinen, vaikka pitäisi. Lapsi ei välttämättä vastaa tai katso edes päin, mutta enemmän häntä hämmentää epävakaa aikuinen, joka ei yritä selittää hetkellistä turvattomuuttaan ja tunnekuohujaan. Tämä on ehkä se normaalein osa vanhemmuuttani.

Monen erityiseen vanhemmuuteen kuuluu sosiaalityötä, sairaanhoitoa, apuvälinetekniikkaa, futurismia, terveydenhuoltoa, mielenterveystyötä, edunvalvontaa, salapoliisityötä… Tästä oli napakka ja erittäin hyvä kirjoitus nimimerkillä Helsingin Sanomissa marraskuun alussa. Mielipidekirjoitus kertoi siitä, että vammaisen lapsen oikeudet ne ovat kun uuvuttavat, ei niinkään lapsi. Olen kirjoittanut samasta aiheesta aiemmin. Linkit niihin löytyy alta.

Meidät uuvuttaa byrokratia – ei downin syndrooma

Kuka tukee ja ketä?

Haluaisin olla katselemassa lapseni harrastusta enkä sillä välin selvittämässä, mistä numerosta saan uusia isompia vaippoja lapselle. Haluaisin kalenterini olevan täynnä merkintöjä lasten synttärikutsuista enkä to do-listoja hoitamattomista lapsen asioista. Haluaisin leikkiä lapseni kanssa nukkeleikkiä enkä miettiä milloin 4-vuotias lapseni aloittaa oppivelvollisuutensa. Haluaisin lapseni voivan leikkiä turvallisesti omalla pihallaan läsnäollessani enkä tapella viranomaisten kanssa siitä, onko piha-aita tarpeellinen vai tarpeeton hänen vaarantajuttomuutensa ja äkkipikaisuutensa vuoksi. Haluaisin, että näkemykseeni ja kokemukseeni lapseni asiantuntijana luotettaisiin, eikä tunnin tapaamisessa tai puhelimen päässä vedettäisi omia johtopäätöksiä siitä millaista todellinen arki kodissamme on.

Ennen kaikkea haluaisin olla äiti.

1 2 3 12