Minun synnytyskertomukseni ja uutta vauhtia lastenklinikalta

Aikomuksenani ei ole jakaa syntymämittoja ja jälkivuotojeni määrää, mutta kokemukseni on mielestäni kirjoittamisen arvoinen aihe. Olen ensisynnyttäjä, mutta en ollut etukäteen kauheasti murehtinut miten haluan synnytyksen etenevän. Ja aivan turhaahan se olis ollutkin! Synnytyksestä on nyt tasan viisi viikkoa ja jossen olisi fiiliksiä jo aikaisemmin laittanut vähän ylös niin olisi aikakin ehtinyt jo kultaamaan muistoja.

Synnytyspäivän (maanantai) aamusella olimme olleet kontrolliultrassa, joissa olimme käyneet muutenkin tiuhaan tahtiin heinäkuusta asti, koska napasuonivirtauksissa oli heikkoutta. Siellä seurailtiin kasvua ja sen mahdollista estimistä. Olimme juuri kotiutuneet kotiseudulta opiskelupaikkakunnalle edellisenä päivänä ja to do-listalla oli kunnianhimoisesti pitkä liuta asioita. Sairaalasta päästyä mulla alkoi ekaa kertaa oikeasti tosi kipeät supistelut. Niitä tuli noin 10 minuutin välein. Jatkettiin matkaa kuitenkin meidän koululle, koska mun piti saada lukkiutuneen sähköpostini takaa tiedostot ja keskustelut pelastettua. Imurointi ei onnistunut ja olokin oli jo melkoisen tukala. Asioiden hoitamiset sai jäädä, mun oli pakko päästä kotiin.

Kotiin päästessä suunnilleen revin vaatteet päältä ja menin suihkun alle pariksi tunniksi. Se helpotti, mutta supistelut jatkuivat edelleen tihentyen. Yritin hetkeksi mennä välissä lepäämään ja mies paistoi mulle kesäkurpitsoja, joita sain alas (irtokarkkien lisäks:D). Hetken taisin jopa torkahtaa, sitten sain sisulla itteni ylös ja pakattua ”sairaalalaukun”, jonka kokoamista olin jo kauan miettinyt. Sitten tyrkkisin viereeni torkahtaneen rakkaani ylös että nyt mennään.

Käytiin käyrillä ja hyvin kylmäkiskonen kätilö kurkkas housuihin ja sano et lähe himaas ja ota panadoolii, ei täällä tapahdu vielä aikoihin mitään. Supisteluiden alkamisvälit oli tässä kohtaa melko tarkkaan 2 minuuttia. Kokovartalorampissa lähdettiin takas kotio, vaikka mun olo ei kyllä enää sellanen ollutkaan. Takasin suihkun alle ja mies lähti hakeen mulle kaupasta mehua ja muuta sokeria.

Soittelin ystävän kanssa vielä vähän ennen kuutta illalla ja sovittiin meidän koiran hoitoasioita. Kirjaimellisesti makasin meidän suihkun lattialla ja N meinas saada slaagin ku näki mut :’D . Hetken aikaa maltoin vielä ja sit todettin et kyl meidän varmaan nyt täytyy takas lähteä. Sanoin et laittaa ittensä valmiiks nyt, seuraavan supistelun jälkee mulle vaatteet niskaan ja lähetään vähäsen kiireellä. Käskin hakea autonkin ihan oven eteen, mä en enää pystyny kävelemään yhtään ylimäärästä. Ponnistutti ja tuntu et samalla tulee oksennus toisesta päästä. Klo 19 jälkeen lähdettiin sairaalalle päin ja en oo koskaan käskeny N painaan tallaan vähän äkäseen lisää vauhtia. Yksissä liikennevaloissakin jouduttiin hetki seisomaan ja ne tuntu mun elämäni pisimmiltä sekunneilta. Kolme kilometriä tuntu kolmeltakymmeneltä. Olin autossa lautasuorana sivuttain ja yritin keskittyä ettei vauva tulis ulos.

Autostakin kävelin vielä samperin tutkimushuoneeseen, johon oli väenvängällä mentävä vielä tutkimaan ennen saliin siirtymistä. Yrittivät alkaa mittareita ja antureita hakemaan, kun yritin pönkeä itteni pedille, kun kätilö jo toteskin et: ”Ny ei ehi, tukka näkyy jo”. Mokomat meinas et mä vielä siirtyisin toiseen sänkyyn. ”Ei tuu onnistuun”. Onneks oli sängyssä pyörät…

Kätilön mukaan oltiin noin 19.15-19.20 sairaalan ovista sisällä ja meidän pienokainen parkaisi 19.33. Voisin sanoa itseäni kustannustehokkaaksi, mutta kyllä meidän perhe tulee verovaroja tarvitsemaan sitten kaiken tämänkin edestä. Muistan miehen tsempit (ei mitään koutsaamista luojan kiitos) ja lujan kädenpuristuksen, kätilön rauhoittavat ohjeet sekä tajuttoman kivun. Ehdin jopa miettiäkin siinä jossain välissä, että tässähän on ihan hiki otsalla. Sitten tunsinkin jo pienet pehmeät jalat, jotka potki hanakasti mun takareisiä vasten. Siellä se oli. Meidän pieni ihme.

Kaiken sen työn ja tuskan jälkeen sain hetkeksi vauvan vatsan päälle, jonka jälkeen hänet kaapattiin teholle. Noin vain. Minun jäntevä ja voimissaan oleva tyttäreni, pois luotani. Tarkoitus oli, että hänen ravitsemus turvataan suonensisäisesti ennenkö suoliston kunto oli tarkastettu.

Suihkun jälkeen pääsimme teholle katsomaan ja ottamaan pienokaisemme syliin ja voi sitä epätodellisuuden määrää. Jouduin palaamaan osastolle tyhjin käsin ja mieskin vielä hätistettiin pois. Nukahdin murheellisuuden ja verhon takana olevan toisen äidin ja vauvan vuoropuhelun lomaan.

Tiistaina meille ilmoitettiin prinsessamme siirtyväksi Helsingin lastenklinikalle teho-osastolle suolistoleikkauksen valmisteluun. Meillä oli jo aiemminssa ultrissa havaittu suurentunut mahalaukku, mutta mitään varmaa ei oltu osattu sanoa mistä se kertoo. Ohutsuolen alkuosassa oli kalvo suolen edessä, joten uloste ei ruokamassa ei päässyt mahalaukusta eteen päin. Tämän tyyppiset anomaliat ovat downin syndroomalle tyypillisiä. Täysin yllätys tämä ei siis ollut, mutta ei kai sitä halunnut siihen valmistautua todellisuudessa.  Elettiin pitkän uuvuttavia tunteja ja seuraava päivä tuntui tyhjältä olla kotona ilman lasta. Ihan kuin sellaista ei edes olisi ollut. Kun oltiin lähetetty neiti matkaan, mulle oltiin pakattu osastolla rintapumppu valmiiksi ja sanottiin tervemorohei!

Keskiviikkona meille ilmoitettiin, että meille on järjestynyt majoitus Ronald Mcdonald taloista. Illalla pääsimme myös jo näkemään pienokaisemme letkujen ja piuhojen välistä leikkauksen jälkeen. Neljän tehohoitopäivän jälkeen tipu siirtyi kirurgiselle osastolle, jossa olimme vielä kuusi päivää. Arvot, suoli ja ruoka alkoi loppujen lopuksi tosi nopeasti vetämään ja neiti voimistui päivä päivältä ihan silmissä.  Kunnon sisupussi meidän neiti!

Kymmenen lastenklinikkapäivän jälkeen me tulimme vielä ambulanssin kyydittäminä lähemmäs kotia keskussairaalaan yhdeksi yöksi. Mielestäni vähän turhaan, mutta koska meille kyyti määrättiin, et siitä vänkkäämäänkään alkanut. Kerrankin varmanpäälle. Sen jälkeen pääsimmekin ihmettelemään kotielämää ja hakemaan meidän hauvavauvan hoidosta.

Kaiken tämän epävarmuuden ja surun keskellä ison iso kiitos HUSin ja ”mäkkäri-talojen” yhteistyölle. Meidän ei tarvinnut itse tehdä mitään ja asiat vain tapahtuivat. Se tuntui uskomattoman hyvältä ja lohdulliselta, että yhteiskunta todella pitää meistä nyt huolta. Meillä on siis sittenkin paljon hyvää, mitä emme ympärillämme näe ennen kuin sen aika on.

Summasummarum kaikki kävi niin äkkiä ettei pää oikein meinannut pysyä mukana. Sairaalassa lapsen luonakin käyminen tuntui kovin mekaaniselta ja käytännönläheiseltä, tunteita ei osannut käsitellä. Mutta kun ensimmäisen kerran Helsingissä sai pienokaisen syliin nousi kyyneleet silmiin ja ihokarvat pystyyn. Ei sitä hetkeä unohda koskaan, miltä tuntuu ottaa oma lapsi syleilyynsä. Kaiken tämän jälkeen.

Ensimmäinen viikko kotona

Ihanaa olla kotona. Ei äkkiä muistu mieleen, koska olisi näin onnellinen ollut kotiin pääsemisestä. Täällä ollaan harjoiteltu uutta arkea ja aikataulua. Tai oikeastaan ettei sellaista sanaa enää ole. Sitä silmät on auennut ihan uusille ja ihmeellisille asioille. On tullut omin silmin koettua matkailun avartavan. Oman lapsen saaminen käsivarsille vähintään mullistaa maailmankuvaa.

Hieman huomioita itsestä ja ympäristöstä edeltäneltä viikolta:

Minua on huijattu, että nuorena jaksaa valvoa vauvan kanssa. Ei jaksais.

Herään kuitenkin monta kertaa yössä kuuntelemaan pelkästään hengitetäänkö pienessä pahvilaatikossa.

Säntäileminen ja hötkyily on turhaa. Koska sitä tissiä ei voi syvemmälle suuhun työntää eikä ne ilmat pienessä mahassa lakkaa taikasauvan heilautuksella, voi keskittyä nauttimaan hetkestä ja katsella ympärilleen. Vois sitä vieläkin sotkusempaa olla.

En voi laskea vauvaa meidän sänkyyn ilman vaippaa vain kipaistakseni huoneen toiselta puolelta hakemaan uutta tilalle. Sen tehtyään saa satavarmasti vaihtaa omatkin lakanat.

Just kun oot saanut koko vaununkomeuden nyytteineen valmiiksi ja oot valmiina lähtemään ulos, alkaa pieni tiikerinpentu ilmoitella nälästään. Sitten onkin kakat vaipassa. Ja bodyssa. Ja niskassa. Ja pissat kaaressa omilla vaatteilla. Sen jälkeen tuleekin koira ovelle kertomaan, et joo nyt on muuten mun vuoro. Ja näin on taas yksi tunti aikataulusta myöhässä.

Toistaiseksi mua edelleen kiinnostaa, miltä peilissä näyttää, vaikka kulmakarvoja ei ehkä nypitäkään samalla antaumuksella. No ainakin ne pissaset paidat vaihdoin.

Esteetön kulku ei ole itsestäänselvyys ja logistiikka tulee aivan varmasti tuottamaan useampia harmaita hiuksia. Liuskojen metsästys on alkanut ja mukulakiviä ei vältellä enää korkojen vuoksi.

Asioille on lähdettävä sitten nyytti on tyytyväinen. Ja ennen kuin olen päättänyt olenko se äiti joka imettää keskellä kahvilaa vai verhoihin peiteltynä vessakopissa kotiin on kiirehditty kiltisti ruoka-aikojen rytmittämänä.

Ruokaa ei kannata laittaa lautaselle ennen kuin valtakunnassa on kaikki hyvin. Eikä lämmin ruoka ole silloinkaan itsestäänselvyys.

Se puolison olemassa olo tuntuu aika hemmetin ihanalta niinku noin muutenkin kuin kainaloon käpertyäkseen. Joskaan senkään merkitys ei ole vähentynyt eikä toivottavasti tule laiminlyödyksi tulevaisuudessakaan.

Ruokapöydässä keskustellaan enemmän ulosteen laaduista kuin maailman politiikasta.

Lapsiperheiden duunimäärä on uskomaton. Vaikka jokainen on oman elmänsä survivor, niin kyllä jokainen äiti ja isi ansaitsis vähintään kutsun linnan juhliin.

Mulla on aikaa ihailla kuinka paljon ja kauniita pihlajanmarjoja tänä syksynä on.

Näin perjantai-iltana ei lähdetä spontaanisti leffaan tai yksille bubiin. Pitkä suihkukin tuntuu absurdilta, sillä makuuhuoneesta kuuluu vaikeroiva nyyhkytys. Mutta ai että se tyytväinen ilme, kun massu on täynnä, puhdas vaippa ja sylissä kaivaudutaan mahdollisimman lähelle. Ei valittamista.

Matkasuunnitelmiin muutoksia

No niin siitä edellisestä postauksesta onkin hurahtanut aikamoisen pitkä väli (neljä kuukautta?!) ja alkuvuoden jälkeen on tapahtunut yhtä ja toista. Pitkään pohdin alanko kirjoittaa asiasta ollenkaan, onko minulla siihen voimia saati aikaa ja onko minulla siihen oikeutta. Yhdessä miehen kanssa päätimme pitää taktisen radiohiljaisuuden ja kertoa sitten asiat rehellisesti, kun aika on kypsä. Nyt on.

Tämän lyhyen matkan aikana olemme päässyt toteamaan, että kun edes terveydenhuolto ei ole valmis ottamaan perhettämme ihmisinä, miksi muut olisivat. Maailma eikä Suomikaan ole vielä valmis ottamaan meitä vastaan ja tukemaan sellaisina kuin meidät on luotu ja tarkoitettu. Koen minulla olevan velvollisuus omalta osaltani kantaa korteni kekoon.

Oma elämäni on edennyt melkosella meiningillä viime vuosina: valmistuminen, töihin, kihloihin, mutto toiselle paikkakunnalle, korkeakouluopinnot, naimisiin, Afrikkaan vaihtoon, häämatka……………Ja sitten…

Vauva. Hyvänen aika. Kuka olisikaan uskonut. Vallan luonnottoman luonnollinen jatkuma. Sekös se meidän pienen perheen on sitten suunniltaan saanut? No, tavallaan, koska kevään mittaan on aika monta kertaa saanut koota omia palasiaan ja hokea:

keep-calm-its-only-an-extra-chromosome-33

Meidän arkeen on annettu jälleen hiukan lisämaustetta kera 21-trisomian (arkisemmin downin syndrooma). Rakas tyttäremme parkaisi maailmaan viime maanantaina raskausviikolla 36. Tällä hetkellä olemme lastenklinikalla Helsingissä, mutta se on ihan oma juttunsa ja kerron myöhemmin miksi olemme täällä. Tyttäremme toipuminen on lähtenyt nyt hyvin käyniin ja hän on jo touhukas pakkaus!

Te tutut ja tuntemattomat, sukulaiset ja naamatutut mietitte ensimmäiseksi kuinka kohdata meidät. Saatatte myös pohtia miksi emme ole kertoneet asiasta jo raskausaikana.  Tiedän, koska minä mietin ihan samaa. Mutta ei se ole helppo rasti.  Ei kukaan, jolta kysytään että ootko raskaana vastaa, että: ”Joo, tervettä lasta odotan”. Ei se tuntunut yhtään sen luonnollisemmalta kertoa, että: ”Joo, down-vauvaa odotan”, vaikka asia ei millään lailla salaisuus olekaan. Elämme ja me halutaan elää mahdollisimman meidännäköistä arkea. Se mitä se tulee olemaan on jonkun muun kädessä. Meinasin kirjoittaa olevani edelleen se sama ihminen, mutta sitähän en enää ole. Toivon ettei kuitenkaan huonompaan suuntaan olla menty ja meitä voi ja saa tavalliseen tapaan jatkossakin kohdella.

Kyselkää, puhukaa ja ihmetelkää suoraan. Onnitella saa, osaanottoja ei tarvitse toivottaa. Niitä ”Kyllä minä tiedän mitä on valvoa koliikin, korvakierteen ja kasteluiden kanssa”-kommentit ja avautumiset saa jättää suorittamatta. Tsempata saa ja apuakin saa tarjota. Jos emme sitä sillä hetkellä tarvitse, myöntäkää takuu myöhempäänkin ajankohtaan. Jos näyttää siltä ettemme sitä osaa vastaanottaa ja uupuneelta näyttää meno, niin tunkekaa vaikka meille ja kattokaa mistä sitä alottais. Yrittäkää ymmärtää, jos jokaiseen huolestuneeseen viestiin ja puhelinsoittoon ei ehdi reagoida.

Mitään ei tarvitse osata sanoa, mutta sanokaa se. Kaikkein pahimmalta on tuntunut, kun on avautunut itselle raskaasta aiheesta ja aihe on sivuutettu tai vaihdettu kokonaan puheenaihetta. Myös ”Onnea nyt kuitenkin” ja ”On se silti teidän lapsi”, eivät ole kauheasti mieltä lämmittäneet. Vaikkakin ne nyt osaa jo asettaa omaan arvoonsa ja ymmärrän, että kaikki reagoivat ja käsittelevät asiaa eri tavoin.

Kyllä se Suomi taitaa olla vauvojen vastaanottamiseen tottunut, turha minun siitä on täällä länkyttää. Kun mietin viime syksynä blogin nimeä, oli mulla ajatus tehdä siitä sen verran laaja-alainen, että voisin jatkaa resurssien puitteissa ihan toisenlaisistakin aiheista. Silloin en vielä osannut ymmärtää millaisen soihdun saisin kannettavakseni. Pidätän oikeuden avautua sinappisista puklujutuista, mutta lähinnä taidan keskittyä terapioimaan itseäni tämän kautta täysin tajunnanvirtaisesti sekä avaamaan erityislapsiarkea (että miten kamala termi) meidän silmin. Miten me otettiin diagnoosi vastaan, miten me ollaan siitä selvitty ja miltä tulevaisuus näyttää. Se kuinka aktiivinen ehdin olla, jää nähtäväksi.

Alkuvuosi oli raskas ja luulin ettei hysteerinen itkeminen lopu enää koskaan. Pienet vastoinkäymiset tuntui vähintään maailmanlopuilta ja hetken olin jo varma ettei kevät ja aurinko saavu enää meille. Kaikki kunnia ja kiitos menee rakkaista rakkaimmalle miehelleni, joka uskoi meihin ja tulevaisuuten, kun oma taivaanranta oli hyvin harmaa. Tilalle on tullut uusia harmaita syyspilviä, mutta meillä on vahva usko ja luotto tulevaan. Meillä ei ole tällä hetkellä hätää.

Toivomme, että ihmiset jotka murehtivat meistä ja meidän jaksamisestamme kohdentaisivat voimavaransa tulevaisuuteen. Epäilemättä me tulemme tarvitsemaan tukea ja apua. Tulee vastoinkäymisiä, sairaalareissuja, takapakkeja ja epätoivoa. Mutta emme halua lähteä elämään huomisen murheita, koska siitä tuskin loppua tulee. Olkaa mukana jakamassa onnemme ja ilomme, koska siihen on aihetta.

Meillä on ihana tyttö.

Meillä on perhe.

 

 

Bangkok – Meille vain ohikulkupaikka

IMG_2665

Kuka arvaa missä oli välilasku?

Kyllä, oikein! Lensimme Moskovan kautta mennessä ja tullessa. Netissä lukeneet peloittelut lentokentästä hämmensi. Ollaan me hienommillakin kentillä toki vierailtu, mutta ei se nyt NIIIN sokkeloinen ja neuvostolainen ollut. Ravinteleja ja ruokapaikkoja oli ja masut saatiin täyteen. Votka oli kalliimpaa kuin Suomessa ja niitä meripihkakoruja me ei ees hiplailtu. Noi hatut olis kyllä pitäny kotiuttaa!

IMG_2663

IMG_2659

Lentokentän Burgerkingin lisäksi jouduttiin HCMC:ssä turvautumaan yhtenä iltana mäkkäriin(?!?) kun kaikki katukojut ja ravintolat oli klo 21 jälkeen pistänyt pillit pussiin. Kyllä me niin mieli pahoitettiin. Night marketin lähettyvillä epätoivoinen N jopa kokeili jotakin maustettua riisisettiä, joka oli makeaa ja kertakaikkisen kuvottavaa. N herätti yhden puiston penkillä nukkuvan laitapuoleisen ja hänelle kyllä maistui eikä tarvinnut roskiin heittää!:)

Lentoyhtiönä oli siis venäläinen Aeroflot. Huonosta maineestaan huolimatta meillä ei ole yhtiöstä moitteen sanaa jossei himpun verran liian isänmaallista otetta ja venäjänkielistä palvelua oteta huomioon. Toki he englantiakin ymmärsivät ja puhuivat. Ruoka oli yksi parhaista, mitä olen lentokoneessa saanut, koneet olivat tosi uudet ja siistin näköiset. Fiiliksiä laski vieressäni istuva v-ä-h-ä-n yli-innokas venäläisnaisen, joka ei tahtonut ymmärtää ettei smalltalk sen ensimmäisen vartin jälkeen enää maistunut. Omaa rauhaa varten kai olis se bisnesluokka…

Tullessa vietettiin siis yksi yö Bangkokissa. Siirtymiset hoidettiin taksilla, mutta takaisin Bangkokkiin tullessamme käytimme skytrainia ja voimme enemmän kuin lämpimästi suositella. Jos osaa lukea, seurata ohjeistuksia ja keskittyä tekemiseensä niin kuka vain pärjää näiden kanssa, ei kannata pelätä. Halpa, ekologinen ja nopea tapa liikkua tässä kaupungissa ja verkosto on todella kattava. Taksit (eli me) joutuvat maksamaan tietulleja ja ruuhkissa seisotaan. Taksia käytettäessä lentokentällä on kyllä tosi kätevä tapa ottaa vain oma vuoronumero ja lampsia suoraa oikean taksin luo. Minä pätevänä halusin sopia taksin hinnan etukäteen ettei meitä huijata. No, eihän me tietty voitu sanoa paljonko se taksi oikeesti sinne hotellille olisi maksanut. Kuski laittoi mittarin piiloon ja taidettiin meitä himpun verran silmään pissiä. Ei onneks paljoa.., ja taas oltiin viisaampia.

N oli varannut ensimmäisen hotellin (Miracle Grand) etukäteen ja mulla ei ollut siis mitään tietoa mihin oltiin menossa, kauhee luotto. Hotellivaraus piti tehdä lähelle lentokenttää, koska tarkoitus ei ollut kuin nauttia hyvästä ruuasta, pehmeistä vällyistä, kylvyistä ja tietty toisistamme. No ei se ihan putkeen mennyt. Oli se lähellä kenttää, mutta väärää kenttää:D. Ulkopuolelta hotelli näytti todella vanhalta ja sitä se varmasti olikin, mutta sisältä aukesi aivan toinen maailma. Multa oli silmät tippua päästä. Tuli ihan kuninkaallinen olo ja pitkien matkusteluiden jälkeen minä ja se hotelli ei jotenkin kuuluttu yhteen.

Loppupäivänä ei hotellin ulkopuolelle astuttu. Täydellisen mahtavaa buffettia nautittiin hotellilla pitkän kaavan mukaan ja jatkettiin loungeen, jossa meillä oli ihan privaattitarjoilu. Ihmeteltiin elämää ja valotulvaa, joka isoista ikkunoista paljastui. Seuraava aamupäivä loikottiin kahden kesken isolla allasalueella ja imettiin aurinkoa itseemme ennen siirtymistä seuraavalle lennolle. Saasteet oli selvästi nähtävillä, melkein käsin kosketeltavissa. Ja kyllä, myös me olemme osasyyllisiä tähän surkeuteen.

Phu Quocilta palattuamme takaisin Bangkokkiin vielä pariksi yöksi emme olleet varanneet hotellia etukäteen. Lentokentällä kuitenkin iski tuska, että ei jaksa alkaa kyselemään ja kiertelemään tavaroiden kanssa ja buukattiin ihan ytimestä hotla. Voi kuinka vanha ja rupsahtanut se oli, koko reissun antikliimaksi:D

Ensimmäinen ilta vietetiin syöden ja lähiseutuja kierellen. Kikateltiin thaihieronnassa, syötiin samasta styrokskulhosta tulista vegewokkia kaunotar ja kulkuri-tyyliin katukivetyksellä ja ihmeteltiin länsimaalaisten täyttämää katukuvaa. Tai länsimaalaiset miehet yhdessä thainaisten kanssa. Me ei niillä ladyboy kaduilla vierailtu, mutta kyllä se seksiturismi oli siellä kyllä silti kaiken kansan ”kosketeltavissa”. Helpompi oli myös löytää saksalaista makkaraa kuin aitoa thaimaalaista ravintolaa.

Toinen päivä oli varattu kulttuurille. Otimme koko päivän metroliput, mutta me tykättiin silti jalkautua aika pitkälti ja tuli taas käveltyä jalat aivan puhki. Käytiin katsomassa muutaman the pagodat eli temppelit. Keskustelua ja vähän erimielisyyksiä meillä kirvoitti toisten uskon harjoittamisen kaupallistaminen. Olihan se vähän karua, kun ihmiset eivät tuntuneen arvostavan buddhalaisten aluetta ja kaikki oli kuin tivolissa. Itseäni kiinnosti enemmän temppelien arkkitehtuuri. Ja tietty ne munkit. Eipä niitä kotona katukuvassa tallaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat Pho, se kuuluisa makaava buddha

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rukous/palvonta(?)hetken jälkeen pojat ottivat toisistaan kuvia buddhan edessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kusettaminen oli ihan silmiinpistävän kieroa ja sisäänheittäjät kävivät tosi iholle verrattuna HCMC:ssä. Pakollinen tuktuk (pieni kolmipyöräinen mopotaksi) kyytikin tuli otettua ja pyydettiin häneltä ravintelisuositusta. Vei meidät sitten susisurkeaan ylihinnoiteltuun  pikkupaikkaan joen varrella. Siellä me ihmeteltiin isoja kaloja, jotka oli ihan veden pinnalla aivan kuin haukkaamassa välillä happea? Voiko se olla mahdollista, että vesi on niin saastunutta ettei vedessä kalat pysty hengittämään kunnolla? Lisäksi kävimme China townissa ja muutamassa ostoskeskuksessa piipahtamassa. Ainakin jälkimmäisen olisi voinut välistä jättää ja rentoutua senkin aikaa hemmotteluhoidoissa, heh.

Kaksi päivää koko kaupungin koluamiseen on auttamatta aivan liian lyhyt aika, mutta tämän perusteella totesimme molemmat ettei kyllä Bangkok sykähdyttänyt oikeen millään levelillä. Sotkuinen ja saastunut (joskin taivas oli saasteiden verhoamana HCMC:ssäkin), länsimaalaistunut kera liian ison turistimassan, puistoja eikä puita juuri katukuvassa, palveluntarjoajat häijympiä ja kierompia… Mitähän vielä. Kielitaito on paljon parempi vrt. Vietnamiin. Ja hoitoloita ja hierojia on joka kulmassa. Muuta positiivista en oikein keksi 😀 En halua torpata koko kaupunkia lyhyen visiitin vuoksi, mutta kyllä on aika monta paikkaa, johon aiomme rinkkoinemme ennen seuraavaa Bangkok visiittiä suunnata.

Rakkaaseen kotomaahan saavuttiinkin sitten noin 65 asteen lämpötilaerolla. Nikolla oli vielä Helsinki-Vantaalle tullessa sortsit jalassa ja mun lämpimin vaatekappale tais olla ohuen ohut neule. Luojan lykky pääsimme bussiin oikeastaan suoriltaan jalkauduttuamme ulos -27 asteeseen. Hyrrr, kyllä otti henkeen. Toisessa päässä olikin sitten appiukko toppavaatteiden ja lampaantaljan kanssa vastassa.

Häämatkammehan rahoitettiin täysin häälahjarahoilla. Tässä jonkinlainen raapaisu mihin ne on käytetty. Kaikki ihanat läheiset, jotka tietävät olleensa tähän osallisina: Haluamme sydämmemme pohjasta kiittää teitä matkamme mahdollistamisesta. Omasta puolestani voin kertoa arvostavani Afrikasta tulon jälkeen vielä aika monta kertaa enemmän kokemuksia ja kohtaamisia kuin materiaa. En tiedä miltä teistä matkamme vaikutti, mutta voin vakuuttaa matkan kulkevan sydämissämme ja muistoissamme kunnes muisti pettää.

 

Phu Quoc ja sen kahdet kasvot

Phu Quocin saarelle saavuttiin illan hämärtyessä muitta mutkitta ja meitä oltiin kuin oltiinkin vastassa! Aikaisemmasta isosta taksilaskusta viisastuneena tivasin, että kuuluuko tämä matka nyt sitten majoituksen hintaan. Kuski ei ymmärtänyt sanaakaan, joten luovutin, kun näin että mittari sentään raksuttaa. Saaren asukkaiden kielitaito tai sen puute oli jo aavistettavissa. Meitä se ei reissun aikana suuremmin haitannut ja kaikki asiat järjestyivät hienosti, mutta toki välillä harmitti, kun ei pystytty keskustelemaan paikallisten kanssa.

Ensimmäiset kolme yötä oltiin tässä Sen Vietissä ja neljä seuraavaa Dragon Resort & spa nimisissä lafkoissa. Molemmat sijaisti tosi lähellä Ong lang beachia, joka oli sopivan rauhallinen ranta (kourallinen ihmisiä) meidän makuun.

Kummassakin toimi palvelu moitteettomasti, aamupala oli ihan hyvä. Oltiin kai vaan taidettu jo Ho chi Minh cityssä tottua siihen, että tuore kahvi tuodaan pöytään ja valinnanvaraa on liikaa. Molemmat resortit eivät olleet kauaa olleet pystyssä, mutta homma pelitti kaikin osin varsin kivasti. Miljöö ja huoneet oli jälkimmäisessä mukavemmat, mutta taas respan tyttö vähän turhan sähäkkä. Yhtäkaikki, oltiin tyytyväisiä valintoihin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja tällainen näkymä siitä meidän pieneltä terassilta aamulla aukesi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_3082

Ensimmäisen kokonaisen päivän alkuillasta otettiin hotellilta (ilmaiset) fillarit ja pyöräiltiin keskustaan (n. 5-6km). Ei ne ihan high teciä olleet ja N totes ettei enää ikinä 😀 Mutta tosi kiva kokemus myös, ehti fiilisteleen rauhassa elämänmenoa ja pääsi helposti pysähtymään mukavannäkösiin ruokapaikkoihin 😉

IMG_3027

IMG_3002

Aivan parhaat jääkahvit! Meidän jälkkärit, joka välissä. Ihme kyllä säästyttiin vatsapöpöiltä myöskin, vaikka jäitä aika huoletta syötiinkin.

IMG_3003

IMG_3038

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraava päivä oli mopoilupäivä pohjoiseen. Skootterivuokra koko päivälle oli vähän päälle kympin ja sen sai suoraan hotellilta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naiset raivaamassa metsää +35 asteessa ja aikamoisessa savunkatkussa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Löydetiin oma hiljainen autio ranta, mutta päästiin myös toteamaan ettei me ihan Kolumbuksia oltu, kun meidän jäljestä myös mopo jos toinen hurautteli mestoille. Myös paikallisia osui piknikille ja kutsuivat meidät seuraansa. Ilman yhteistä kieltä jälleen (jossei viinaa lasketa) jaoimme eväitä. Maisteltiin kotiloita, joista nypättiin liha hakaneulan avulla pois ja dippailtiin chilisoosiin. Yritettiin tutustua toisiimme, mutta se jäi vielä vähän alkukantaiseksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keskeltä ei mitään aukes tämmönen ”pieni” kompleksi. Hyvin hämmentävä Vinpearl, johon kuuluu niin vesihuvipuistoa, huvipuistoa, delfinaariota, merenalainen akvaariota, suihkulähdeshowta, safaria… Ja ihmisiä näkyi joku kourallinen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”Ota mustakin kuva”. Oke.

Matkan varrella ei pieneltä jännitykseltäkään vältytty, kun rengas puhkes kesken matkan teon karahtaessaan ikävästi pieneen kiveen. Onneks mestoilla oli ihmisiä, joilta saatiin apua! Kukaan ei puhunut englantia, mutta kun näytti rengasta, oltiin samalla aaltopituudella heti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

N lähti työntämään menopeliä korjaamolle mun jäädessä kuvaamaan kalastajasatamaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oli himppanen tuuri, että oltiin kuitenkin päästy jo pahimmasta pusikosta, niin ei N: tarvinnut työntää montaa kymmentä kilometriä ”korjaamolle”. Tää oli joku tämmönen perhe, joka ilmeisesti rassaili jotain koneita. Me istuttiin varjoon juomaan jääkahvia ja katselemaan työntouhua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Homma hoitui loppu viimein todella iisisti ja helposti. Perhe näki hurjasti vaivaa, kun kävi kaks kertaa hakemassa osiakin jostakin ihan muualta. Kakskymppiä köyhdyttiin ja annettiin tälle pienelle ahkeralle työmiehelle vielä 50 000 dongin seteli (n. 2€). Voi sitä onnea pojan silmissä ja vanhemmat olivat tosi yllättyneitä mutta huvittuneita tilanteesta. Tuli niin hyvä mieli itsellekin. Se ei meidän budjettia heilauttanut suuntaan tai toiseen, mutta toiselle se oli valtavan iso raha.

Matka jatkui kohti koilista. Reitti valittiin melkein Duong dongin kautta, eli melko samaa kautta takaisin kun tultiinkin, mutta tie oli täällä paljon paremmassa kunnossa. Ja hyvä niin, pian näätte sen vaihtoehtoreitin…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos olis suoraa pohjoisesta pyrkinyt tänne koiliseen, oltaisiin tultu tuollaista tietä. Harvemmin sitä nelikaistainen tie muuttuu näin radikaalisti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Melkoisen uutta ja leveää pätkää oli melkein Duon dongista asti. Matkan varrella tuli vastaan toinen silloin toinen tällöin. Nämäkin baanat odottaa lähivuosien turistibussejaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pippuriviljelmiä

Koiliskärjessä oli pieniä guesthouseja ja joitain pikku rafloja. Me eksyttiin niin pienen ja kiukkuisen tätin ravintelin rantatuoleihin, että ei tiennyt miten päin olisi ollut. Oli kiva käydä katselemassa mestat vaikkei me sieltä mitään ihmeellisempää ihmeteltävää löydettykään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilta päätettiin Long beachille, jonne ajoitettiin auringonlaskun aikaan illallistamaan. Voi itku mitä safkaa ja mihin hintaan, mutta kyllä nää näkymät seivas aika paljon.

Toiseen resorttiin siirryttyämme saimme kuulla sen olleen avattuna kolme päivää ennen meidän tuloamme. Uskomattoman hienon ja valmiin oloinen kompleksi ja me viihdyttiin Dragon resortissa tosi hyvin. Paikan omistaja halusi tarjota uuden vuoden aattona kaikille majoittujille ilmaisen buffetillallisen avajaiskuukauden kunniaksi. Meidän suunnitelma mennä fine diningille Long beachille muuttui aika äkkiä tämän kuultuamme. Siellä buffetit olisi olleet n. 40-60$/ sierainpari.

Iltaan toi jännitystä koko päivän ollut sähkökatko, mutta henkilökunta ei antanut sen missään kohtaa haitata. Tai ei se ainakaan ulospäin näkynyt. Pääsimme nauttimaan huikean illallisen eikä jaksettu kyllä enää evääkään liikauttaa lähteäksemme katselemaan keskustan meininkejä. Meidän ensimmäinen uusi vuosi avioparina taittui niin, että taidettiin olla unten mailla jo ennenkö ehdittiin vuoden vaihtumista tiedostamaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voi näitä tärähtäneitä kuvia, mutta saa näistä nyt ainakin kuvaa, että pöydät notkui mitä ihmeellisimpiä herkkuja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BBQ pyöri koko illan ja me maisteltiin N kanssa varmaan kymmeniä ihan uusia makuja. Kaikki ei ihan listakärkeen päässy, mutta tosi ihana tilaisuus tutustua mereneläviin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Aikaa kun meille jäi ja todettiin ettei me ollakaan sitä rannalla makoilija-tyyppiä, päädyttiin ottaa uikkarit mukaan ja lähteä testaamaan se omintakeisen omituinen huvipuisto. Vinpearl on tosiaan huvipuistokompleksi, joka meidän piti sulavasti ohittaa kokonaan, mutta kun aikaa meillä oli niin päätettiin lähtee ottamaan selvää mitä muurien sisällä on toiseksi viimeisenä päivänä. Oltiin luettu tosi paljon negatiivisia kommentteja epäaidosta tunnelmasta ja etovasta miljööstä aavemaisella tvistillä. Joku mietä lapsenmielisiä sitten kuitenkin veti tänne puoleensa. Ja hyvä niin, meillä oli huikea päivä!

Saaren läpi kulki ilmainen Vinpearl bussi, joka kuljetti HYVIN ilmastoidulla jättibussilla turisteja kohteeseen. Me oltiin mopopäivänä löydetty puiston vierestä ihana paikallinen nuhruinen ravintelikoju ja mentiin täyttämään sinne massut ennen polskuttelua noin 10 kertaa halvemmalla ja vähintään yhtä monta kertaa paremmalla ruualla, täytetyilla patongeilla, joka on Vietnamin suosittua lounasruokaa ja fastfoodia.

Samaisessa paikassa kävi syömässä huvipuistokompleksin henkilökuntaa. Mietittiin miltä tuntuu kirjaimellisesti palvella ensin pintakiiltoisissa mestoissa turisteja, joiden lompakosta vaan dongit pursuilee ja sitten kävellä se 100 metriä ulos porttien ulkopuolelle syömään pienille nuhruisille muovituoleille, jossa rotat menee jalkojen välistä ja kärpäset pörrää tiskivuoren päällä. En voi liiaksi korostaa, että me tosiaan nautittiin näissä paikoissa yksiä parhaimpia aterioita eikä ruokamyrkytyksistä ollut tietoakaan. Ja mikä tärkeintä, näissä asioidessamme tiesimme takuuvarmasti roposemme menevän oikeaan osoitteeseen. Paikallisille.

Kaiken huippuna tavattiin samaisen teltan alla ihana belgialainen pariskunta, jonka kanssa keskusteltiin ensin heidän teekriisistään. Rouva olisi halunnut jääteen sijaan kumaa teetä, mutta sitähän ei paikalliset käsittäneet. Meidän alkaessa N:n kanssa keskustella omalla kielellämme miehen silmät pyöristyivät:”Oleeettekoo tee suooomalaaisiaa?” Mies oli kääntäjä ja asunut 10 vuotta TURUSSA! Läntisellä rantakadulla:DD Hän puhui tosi hyvin suomea. Totesi myös, että on hän kauniimpiakin kaupunkeja nähnyt:’D.

Huvipuistoon maksoi 500 000 dongia liput eli n. 20€. Sillä hinnalla pääsi tekemään kaikkea mitä muurien sisällä oli. Ilta huipentui suihkulähde-esitykseen. Mitään yhtä vaikuttavaa en ole aikaisemmin nähnyt (toki suihkulähdeshowt rajautuu Suomeen ja Barceloonaan). Valot, musiikki, vesitykit pelasi niin hienosti yhteen, että sai vain olla ja ihailla.

IMG_3118

Vesipuisto meni aikaisimmin kiinni (muuten huvipuisto oli klo 21 asti auki), joten päätettiin aloittaa sieltä. Jos jonkinnäköistä tosi hurjaa vempelettä, joiden adrenaliinipaukuista voi Jukuparkeissa haaveilla. Loppuviimein mä jopa rohkaistuin sellaseen putkeen, joka meni kokonaan ympäri. N ei päässy, oli liian iso, hihi.

IMG_3120

Afrikan jälkeen tein lupauksen itseni kanssa etten tue eläintarhoja ja muita kasvattamoja enää. Niin tämä pyhimys joutui pyörtämään kuitenkin päätöksentä ja uteliaisuus voitti, kun löydettiin merikeskus huvipuiston laidalta.

IMG_3136

”Merikeskus” oli aivan tosi upea enkä ole tälläistäkään vastaavaa nähnyt aikaisemmin, vaikka elinolojen ahtaus ja vapaudettomuus edelleen tuntuu vastenmieliseltä.

Yksi päivä pyörittiin täysin Phu quocin keskustassa. Eksyiltiin, ihmeteltiin, syötiin, juotiin ja nautittiin elämästä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä tätä katukuvaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reissun paras Pho-keitto, tais olla myös halvin. Phu Quocin keskustasta syrjässä, mutta kävelymatkan päässä. Keski-ikäinen nainen, joka ei osannut sanaakaan kieliä, mutta keitot saatiin ja takana olevasta ”kahvilasta” saatiin taas tulkkausapuakin:)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paikallisten suosimilta markkinoilta. Tuoksuja ja hajuja riitti. Ja aivan hullu meno mopojen ja ihmisten keskellä. Kuhinaa riitti kapealla käytävällä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanojen ja ankkojen hengen haukkominen ja läähättäminen ei ollut mukavaa katseltavaa. Tällä pyritään siihen, että asikas saa tuoretta tavaraa. Vaikka Suomessa toki on eläinsuojelussa vielä tekemistä, niin mun mielestä ne sikaloiden kuvaajat vois myös tulla tänne katsomaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mustapippuria, jonka kasvatus on yksi Phu Quocin elinkeintoista ja vientituotteista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kääpää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

N vaihteeksi patonkipisteellä. Ihmeen kivasti seki mahtu noilla muovijakkaroilla siestaamaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jätteenpolttolaitos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ilta päätettiin Night markettiin, josta huokui taas tursteille tarkoitettu leima. Voihan ahdistus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ice cream rolls oli marketin parasta antia!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tästä sitte valkkaamaan mitä illalliseksi.

Vuokrattiin myös toiseksi päiväksi mopo alle ja lähdettiin ottamaan selvää, mitä etelässä on. Matkan varrelle osui vesiputoukset . Ennen sitä suosittelen jopa tutustumaan Tarvasjoen pikkuputariin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vesiputoukset:D

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bai Sao beach, meri oli ihanan kirkasta ja hiekka puuterista, mutta ne muutamat ravintelit mitä oli, oli sitä turistikuraa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Henkilökohtaisesti olisin voinu nämä sotajutut skipata, mutta onneks meillä on myös erilaisia kiinnostuksen kohteita ja N sai mut tänne taivuteltua. Kyseessä siis Coconut Prison, vankileiri, jossa Jenkit piti Pohjois-Vietnamilaisia vankeinaan. Taas kerran aivan järisyttävän järkyttävä mesta, mutta itelle ainakin taas hyvää herättelyä todellisuuteen. Ei näistä vuoden 1955-1975 ihan hirveästi ole aikaa. Ja se jos joku on pelottavaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En muista kuinka monta näihin kidutushäkkeihin sullottiin. Taisi olla likemmäs kymmentä. Joka tapauksessa niin, että piikkilanka lävisti vankien ihoa, he virtsasivat ja ulostivat niille sijoilleen ja ruokaa tuli jos tuli auringon paahtaessa taivaalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Museossa oli kuvattu esimerkiksi miten eri toimin vankeja pakotettiin kiduttamaan toisia vankeja tai miten vartijat kiduttivat heitä. Kyllä ei siinä ole ollut edes mielikuvitus rajana, kun joku on laitettu vaikka munistaan kiinni höyläpenkin tapaiseen puristukseen ja alla on tuli.

Ehkä koko riessun surullisin hetki oli tavata iäkäs mies sukulaispoikansa kanssa. Poika kertoi miehen veljen olleen ko. vankileirillä vankina ja voi vain kuvitella sitä tuskaa, jota hän joutui tuolla rinnassaan kantamaan. Voi kun olisimme pystyneet keskustelmaan enemmän yhdessä. Olisin niin halunnut keskustella hänen kanssaan hänen tuntemuksistaan. Myönnän ettei minua kiinnosta niinkään sotien ja historian kulku teknisesti, mutta mielestäni on sitäkin antoisampaa ja mielenkiintoisempaa yrittää ymmärtää ihmisten sielunmaisemaa ja minkälaisia tunteina ne ajat herättää heissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osa oli täältäkin ihme kyllä päässyt pakenemaan.

Viimeinen kokonainen päivä me vietettiin aalloilla keinuen. Mulla oli yksi toive ja se oli päästä snorklaamaan kunnolla elämäni ensimmäistä kertaa. Päivä oli varattu suoraan Red river tours nimiseltä lafkalta. Etukäteen selviteltyämme osasimme jo varautua, että bussi on viimeisintä paikkaa myöden buukattu täyteen ja kaikki käydään hakemassa omilta hotelleiltaan ja oheen kuuluu pientä piilomarkkinointia, esim. me kävimme helmitehtaalla tutustumassa. Ei säväyttänyt ei sitten alkuunkaan (enkä muuten saanut edes niitä helmikoruja…), mutta muuten päivä oli pakettimatkaksi kehittyvässä maassa yllättävänkin onnistunut. Meille luvattiin kaksi snorklausspottia ja ne me saimme.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potskilla meille tarjoiltiin lounasta, jossa oli mereneläviä, riisiä, nuudelia ja kasvikia. Hyvää oli!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liian iso kuorma?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_3232

IMG_3254

Mun mielestä tää kuvaa meidän pariskuntaa paremmin kuin yksikään sana:D

Meistä ei kumpikaan ollut aikaisemmin snorklannut oikeastaan ollenkaan jossei mun delfiinisafaria lasketa (merivettä suussa koko ajan ja rillit huurussa) ja päästiin homman jujusta kiinni aika hyvin. Merenalainen elämäkin oli meille huisin jännittävä ja kaunis, koska vertailukohtia ei ollut. Retken konkarit sanoivat, etä ihan jees, mut Karibial on sitä jotain. Loppuun vielä koonti saaren hyvistä ja huonoista puolista. Molemmat lämpimästi suosittelemme käymään nyt eikä kymmenen vuoden päästä. Täällä oli nähtävissä Thaimaa-oireyhtymää, vaikka siellä emme ole itse käyneetkään. Hartain toiveeni vain on, että kasvua lisättäisiin saarelle luontoa kunnioittaen ja jätettäisiin edes osa rannoista ”villeiksi”.

Phu Quoc plussat

  • Turisteja maltillisesti ja jos hakeutuu himppasen syrjempään saa olla hyvin omissa oloissaan. Toistaiseksi.

  • Syöminen ja juominen kohtuuhintaista (halpaa) ja aivan loistavaa hotellien ja päärannan ulkopuolella

  • Koskematonta luontoa

  • Paikallisten elämänmenoon pääsi helposti kiinni ja sai olla jopa osa sitä

  • Paikalliset todella ystävällisiä ja auttavaisia emmekä törmänneet huijaamiseen/ varastamiseen

Miinukset

-Jättiresortteja tehtailtiin hirveellä temmolla ja työmaita oli tosi monessa paikkaa ja luonnosta vähät välittämättä maata muokattiin.

-Jätehuolto alkukantaista (harvassa paikassa silti haisi) -> roskia asutusten lähellä, satama-alueella vedessä, joillain rannoilla pitkin ja poikin…

-Pääranta, josta todella kaunis spotti auringonlaskulle ihan kamala turistihelvetti ja ylihinnoiteltua kuraa ravintoloissa

-Majoituksen ollessa kauempana keskustasta joko mopo tai taksi lähes pakollinen, jos haluaa syödä muutakin kuin hotlan ravintelissa

Viikko saarella meni rennon letkeissä merkeissä. Hätäisemmät olis tässä ajassa kyllästyneet, mutta me kun tykätään chillaten kattoa mestat rauhassa läpi ja siirtyä sitten seuraavaan paikkaan. Siihen ajotus oli melko nappi. Saari tuli nähtyä ja oli hyvä mieli siirtyä kohti Bangkokkia. Kalakastikkeet (joka on Phu Quocin suurin vientituote) jäi kentällä tullin haaviin. Himppasen harmitti enkä kyllä ymmärrä vieläkään mitä laitonta siinä oli. No tiemme kävi kohti uusia pettymyksiä seikkailuja Bangkokissa!

 

Ho Chi Minh City – suurkaupunki meidän makuun

Tämä kaupunki vei meidät mennessään. Etenin ruuan vuoksi, mutta kaupunki oli helposti lähestyttävä jopa jalan ja suurkaupungista löytyi paljon nähtävää ja koettavaa. Ensi kerrallekin. Meitä vähän jännitti mopoliikenne etukäteen ja selviämmekö siitä, mutta jo ensimmäisenä iltana löysimme rytmin ylittää tiet mopojen keskellä ja olimme kuin kalat vedessä. Rauhallinen eteneminen ja pakittaa ei saa.

Sen mitä reissaamme, pyrimme pärjäämään mahdollisimman pienellä budjetilla ja majoitus on viimeinen mihin panostamme. Nyt päätimme viime hetkellä tehdä toisin ja varasimme etukäteen Novotel Saigon Centre nimisen hotellin. Olihan se melkosen luksus ja harmitti etten pakannut niitä parhaimpia mekkojani mukaan:D!

Bangkokissa kielitaito on ihan eri tasoa mitä HCMC:ssä (Ho Chi Minh Cityssä) ja muissa Vietnamissa vierailemissamme paikoissa. Jopa tässä hienossa hotellissa oli vähän kielimuuria ja esimerkiksi taksi, joka luvattiin kuuluvan hintaan maksoikin yllätykseksi melkoisen suolaisesti, n. kolme kertaa enemmän kuin julkinen taksi. Häämatkan piikkiin hei! Kielitaidottomuuteen tottui ja kaikki asiat sujui melko lailla ongelmitta. Välillä oli vähän epämukava olo, kun ei ollut ihan varma menikö viesti perille. Kaikki oli aina ”yes yes”.

Neljä päivää meni kaupunkia kiertäen ja ihmetellen. Syöminen näyttäytyi (niin kuin aina meillä) isossa roolissa. Yhteenveto meidän ravintolakokemuksista oli ettei hinta määrää täällä laatua. Mitä halvempaa ja ”nuhruisempi” ravinteli tai koju oli, sitä makoisampaa ruoka oli. Ne muutamat ”kalliit”, joissa kävimme ja joita olimme etukäteen googlannut, tuotti kyllä pettymyksen. Usein annettu vinkki seurata paikallisten jalanjälkiä toimi täälläkin hyvn. Virallisia aktiviteetteja ei ollut kuin sotamuistomuseo. Cu Chin tunnelit päätimme jättää välistä, koska N ei olisi tunneleissa päässyt vierailemaan kokonsa vuoksi.

Seuraa kuvapläjäys ja tunnelmia meidän kokemuksista….

IMG_2724

Ho Chi Minh lentokentällä

IMG_2735

Novotel oli ainut, joka muisti meitä häämatkalaisia.

IMG_2747

Notredamen katetdraali edustaa kaupungin ”hieman” erilaista arkkitehtuuria. Kuvaa osui myös muutama mopo.

IMG_2748

N rillaa rokotiiliä Bo Tung Xeo ravintossa. Lämmin suositus, hauska kokemus ja hyvää ruokaa.

IMG_2750

 

IMG_2755

Näkymät hotellihuoneesta.

IMG_2758

Aamupalapöydässä liikenteen ihmettelyä. Huomioi mopojen levittäytyminen.

IMG_2760

Hihi, näyttää vähän länsimaalaiselta, mutta kyllä me syötiin paljon pho keittoa aasialaisia muita herkkuja, joita kokki valmisti kaikille erikseen. Tuoreet hedelmät <3

IMG_2851

Merry christmas!

Haahuilun ja harhailun tuloksena eksyttiin Nha Hang Ngon nimiseen ravintolaan, joka näytti kalliilta, mutta oli todella hyvä hintalaatu suhteeltaan! Ravintola oli tupaten täynnä, mutta meillekin pieni pöytä löytyi. Meidän vieressä oli aivan ihastussava alunperin Vietnamista kotoisin oleva pariskunta, joka oli jo yli 20 vuotta asunut Kaliforniassa. He opastivat meitä ruokien saloihin ja suosittelivat eri makuja. He myös tarjoilivat omasta pöydästään maistiaisia ja keskustelimme niitä näitä. Ihana ruokahetki! Rouva halusi antaa vielä sähköpostiosoitteensakin voidakseen jakaa hänen parhaat vietnamilaiset reseptinsä. Pitääkin kirjoittaa hänelle!

IMG_2779

Älkää kysykö mitä tässä on. Namia oli!

IMG_2783

Ravintolassa oli kaikki raaka-aineet nähtävillä ja niitä pääsi ihmettelmään ja katselemaan esivalmisteluja.

IMG_2784

Rouva naapuripöydästä nappas mut käsikynkästä mukaan ja kertoi mitä kaikkea pöydillä notkui. Kaikkea hän ei itsekään tiennyt, mutta sitten se selvitti sen!

Sotamuistomuseo oli yvin silmiä avaava, tunteita pintaan nostattava ja hyvin tulkinnanvarainen sodan häviäjistä ja voittajista. Aikaa saa kulumaan kolmen kerroksen koluamisella sekä ulkona olevia koneita kohnaamalla. Museo oli halpa ja ehdottomasti käymisen arvoinen. Ne alle 10-vuotiaat lapset olisin jättänyt vaikka Burgerkingiin pirtelöille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dioxinin jälkiseurauksia, minkä jäljet näkyvät katukuvassa vielä tänäkin päivänä. Hiljaiseksi vetää ihmisen pahuus ja ahneus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…Ja vähän iloisempiin tunnelmiin…

IMG_2805

IMG_2879

IMG_2884

Jos osattiin Afrikassa virittää mopon kyytiin jos ja mitä niin kyllä täälläkin! Paras tai pahin oli Phu Quocin saarella mopon perävaunu, jossa oli hirveän kokoinen sika.

Lähtöpäivänä löydettiin ihan meidän hotellin vierestä aivan ihana ravintola! Tänne olis tehny mieli toistekin. Kaiken lisäksi pieni ravinteli oli hauskan freesisti sisustettu. Ollaankin puhuttu, että täällä osataan olla rohkeasti erilaisia ja kiinnostavia sisustuksessa. Suomeenkin saisi tulla lisää rohkeutta.

IMG_2945

Ravintola Ngon Nhu Bun. Parhaita annoksia koko reissussa ja samalla halvimpiakin. Sitruuna soodakin tarjoiltiin niin, että kivennäisvesi, sokeriliemi ja limet oli kaikki erikseen ja niistä sai miksata mieleisensä.

Paljon oli ostoskeskuksia, jotka suurin osa oli ihan Suomen hinnoissa, sitten oli niitä enemmän ja vähemmän aitoja liikkeitä. Muutamassa paikassa käytiin hetki pyörähtämässä, mutta me keskityttiin nauttimaan muista jutuista.

IMG_2953

Jos tää olis ollu pinkki, olisin oitis ostanu tän yhdelle mun ystävälle! She would understand.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reneissance Riverside Hotel Saigon. Meidän piti drinkeille tulla, mutta niitä ei tarjoiltu niin aikaisin kuin me olimme. Ihan oli mukiinmenevä näköala, olut kallista.

Käveltiin Ho Chi Minh cityssä ihan todella paljon. Se oli kuitenkin kiva ja helppo tapa tutustua kaupungin keskusta-alueeseen. Toki hidastaa, mutta meidän tarkoitus ei ollutkaan nähdä mahdollisimman paljon, vaan kokea mahdollisimman paljon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaupungissa on todella paljon tosi upeita hotelleja ja monilla on kattoterassit. Lähes kaikissa on häppärikoktaileja tarjolla n. klo 17-19.30. Iltaisin tuli yleensä testattua aina joku paikka. Välillä vähän jännitti onko tarpeeksi siistit vaatteet päällä, kun joissain on pukukoodejakin. Kun yhden jos toisen kerran edeltä lampsi varvassandaalit kera I<3Vietnam t-paita, todettiin häpeilyn olevan aiheetonta. Toki osa ihmisistä pukeutuu todella upeasti aivan joka paikassa ja sekin näkyi katukuvassa.

Eon Heli Bar Bitexco towerissa oli kunnon julkimo olo kun oli ovimiehiä, hissimiehiä, pöytiin avusajia ja jos jonkinnäköistä titteliä. Meille jo vähän liikaa, mutta näkymät oli komeat. Korkeimmalla ollaan 52 kerroksessa, mutta sinne maksaa erikseen ja on eri sisäänkäynti. Drinksuille mennessään pääsi samaan rahaan tuijottamaan valomerta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eon Heli Bar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chill sky baarin drinkkeihin oltiin tosi pettyneitä. Mun mojito oli tosi outo (eikö oo pätevä analyysi) ja N:n jäätelöstä tehty coktail oli lämmin ja siinä oli outo suutuntuntuma. Näkymät oli molempien mielestä kuitenkin kaikkein kauneimmat, koska turvakaiteet oli lasista. Meikäläinenkin näki panoraamana aika komeesti kaupungin.

HCMC:stä matkamme jatkui Phu Quocin saarelle lentäen. Tämän epäekologisen ja kalliimmankin vaihtoehdon valtisimme ajan säästämiseksi. Yksi iso miinuspuoli on, että lentokentällekin mennessä pitää varata runsaasti aikaa ja hengailu siellä on kallista. Useista lennoista huolimatta kaikki lennot sujuivat melko jouhevasti. Oli kuitenkin hyvä, että sitä aikaa oltiin varattu, sillä lentomme Phu Quocille lähti tuntia ilmoitettua aikaisemmin. Meinasi pieni paniikki vallata, kun boarding oli jo alkanut ja me jonotimme vielä turvatarkastukseen yli sadan metrin jonossa. Ei muutakun kurvattiin VIP-puolelle ja selitettiin tilanne. Siitä me sit mentiin johtajan elkein ja kylmä hiki otsalla kauheaa vauhtia lähdettiin porttia etsimään. Nostaa vielä neljän kuukaudenkin jälkeen sykettä. Mutta ehdittiin! …Jatkuu saarelta…

Mikä maksaa? Reissubudjettiavautuminen

Kyllä minun silmäni niin meinasivat päästä tippua, kun sain laskettua reissubudjettini. Yllättävän hyvin olin laittanut menoja itselleni ylös, vaikka näin pitkä aika oli. Jos nyt olisi pitänyt alkaa miettiä kuinka paljon syyskuussa meni banaaneihin rahaa niin voivoi, ei tulis mitään. Tiesin, että rahaa paloi, mutta että ihan niiiin paljon. Vaikka tämä on pieni omaisuus ja aika monen kuukauden palkka, niin mitään en edelleenkään vaihtaisi pois. Tuntuu hassulta, että esimerkiksi Kilin vaellus oli mulle se ei niin must juttu, mutta kun sen tein, olisin voinut jopa priorisoida sen yhdeksi tärkeimmistä jutuista.

No, nyt sitten avaan kaikille tiedonjanoisille, että mihin ne rahat on menneet. Me elettiin Moshissa aika huolettomasti rahankäytön suhteen. Siellä ei oikein ollut syömisen ja juomisen lisäksi mitään kovin tyyristä mihin rahaa olisi voinut hassata. Niin kuin selväksi on tullutkin ei tainnut riittää 2 ravintolailtaa viikkoon, niin halpaa se syöminen siellä on verrattuna Suomeen. Mutta pienistä puroista syntyy suuria jokia ja kyllä se viivan alla sitten näkyykin.

Menot:

  • Päivä waterfallsseilla 10€ sis. ”sisäänpääsy/ opas” ja taksikyyti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Päiväretki hot springseille 8,70€

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Coffee tour 25€ sis. kuljetukset, banaaniplantaaseilla käynti, vesiputouksilla, chagga heimon museossa käynti ja opas, lounas ja kahvin valmistus alusta alkaen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Safari 585€
    • 100€ tipit
    • 10€ Maasai-kylä
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No words.

  • Viikko Zansibarilla 607€
    • Lennot 200€
    • Hotelli Jambianissa 160€
    • Yksi yö Stone townissa 17€
    • 150€ Syöminen/ juominen
    • Shoppailut 50€?
    • Delfiinisafari 15€
    • Mopon päivävuokraus 15€
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ehdottomasti ikimuistosin päivä mopon selässä pitkin Zansibarin kaakkoisosaa

 

  • Kilimanjaron vaellus sis. kaiken varusteista alkaen + tipit 1400€
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The destination; Uhuru peak 5895 m klo 6.30 aamulla

  • Minireissu Lushotoon 170€
    • Hotelli/ hostelli/ 3 pv; 100€?
    • Bussit 15€
    • Taksit 12€
    • Päiväretki sademetsään sis. lounaan 20€
    • Syömiset ja juomiset 20€
    • Pääsylippu Irente view pointille 1€
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Irente view point

  • Asuminen (3kk) 450€
  • Sähkö n.50 €
  • Laskeskelmien mukaan syömiselle jäi 70€, mutta se nyt ei ole realistinen alkuunsakaan. Luulen, että siihen sekosi n. 300€ koko kolmen kuukauden aikana Moshissa. Muut ruuat olinkin budjetoinut suurin piirtein omakseen.
  • KCMC:n joku rekisteröitymisraha 150 €
  • Opiskelijaviisumi 200€
  • Salikortti, jossa uima-allas 2 kk 65€
  • Tuliaisiin meni n. 250€

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

YHTEENSÄ MOSHISSA RAHAA NOSTETTU  N. 4150€

Kaiken tämän lisäksi ennen reissua hintaa tuli vakuutukselle, lennoille hki-kilimanjaro-hki, lääkkeille ja rokotuksille ja turistiviisumille. Sen lisäksi maksoin vuokra-asuntoani normaalisti. Puhelinliittymää en lopettanut, mutta vaihdoin halvimpaan vaihtoehtoon ilman nettiä. Jos ne Suomessa olleet kulut samaan aikaan nyt sivuutetaan niin silti päästään aika tarkkaan 5000€ huitteille kaikkien kulujen kanssa.

Apurahoja sain 2100€ ja karkeasti laskettuna ne riitti lentoihin, asumiseen, viisumeihin, sairaalan omaan maksuun, rokotuksiin, syömisiin. Eli summasumarum kaikki ”ekstra” meni omasta pussista. Sen olen rahoittanut täysin itse hankituilla tuloilla, pääsääntöisesti ennen syksyä 2014, jolloin aloitin opintoni ja täyspäiväisenä opiskelijana. Pitää myös muistaa eläminen omassa armaassa kotimaassa. Ei sekään ilmaista ole.

Mua kiinnostaisi kuulla miltä tämä tiestä kuullostaa? Oonko hassannu rahani turhaan tai olisitteko tehneet jotakin toisin? Olen myös utelias kuulemaan paljonko ihmiset yleensä laittavat lomamatkoihinsa rahaa ja millaisiin asioihin panostatte? Onko se majoitus, ruoka, aktiviteetit, taksit…? Kovin kiivasta keskustelua blogissa ei ole käyty as you see, mutta nään kuitenkin, että täällä ihmisiä piipahtelee. Olis kiva kuulla erilaisia näkökulmia!

Laitoin joka ”retkeltä” yhden itselleni eniten muistoja tuovan kuvan, toivottavasti se ei haittaa lukemista ja luo sinulle inspiraatiota. Palatessani muistelemaan taas näitä hetkiä muistan entistä kirkkaammin, että kyllä; kannatti.

Himppasen laiskahko postausväli on kaamea, mutta toivon saavani jostakin hieman ylimääräisiä minuutteja päivään, jotta voin kertoa vielä ainakin meidän huisin ihanasta häämatkasta Vietnamissa. Sen jälkeen mennäänkin pikkusen deepinpiin aiheisiin. Vaikka reissujutut ovat aina niin ihania, minun elämäni matkaan kuuluu myös muuta. Nyt se muu on ravisuttanut elämääni enemmän kuin mikään muu koskaan ennen. Päätavoitteeni on ollut ja on, että matkan täytyy aina jatkua. Hetki sitten se ajatus tuntui mahdottomalta. Mutta kun matka uuvuttaa, täytyy pysähtyä ja leiriytyä ja ottaa aikaa nähdäkseen taas kirkkaammin. En ole vielä tarkkaan päättänyt kuinka asioista kerron, mutta tiedän, että minun on kerrottava.

Pysykää kuulolla. Aurinkoa kaikkien sunnuntaihin!

 

Labour ward

Lupailin kertoa synnytysosaston meiningistä, millä vietimme kaksi viimeistä harjoitteluviikkoa. Henkilökohtaisesti mua harmittaa, ettei saatu mahdollisuutta olla siellä pidempään, koska se oli oikeasti ainoa paikka leikkaussalin lisäksi, missä mä oikeasti opin asioita ja me ei oltu opiskelijoina ihan pelkkää ilmaa. Se oli ensimmäinen kosketus äitiyspuolen asioihin ja oli itsellä mielenkiinnonkohteena alun alkaenkin. Toisaalta se oli myös yksi karuimmista osastoista toimintatapojen ja lääkkeiden puutteen vuoksi.

Itsessään synnytykset ei olleet mitään tähtitiedettä. Se oli nainen lavetille ja siinä se oli oman onnensa nojassa niin pitkään, että kohdunsuu oli 10 cm auki ja annettiin lupa ponnistaa. Sikiökalvot puhkaistiin, muksu ulos, napaklipsut kiinni ja napanuora poikki. Suurimmat rämmäleet puhdistetaan silmiltä ja suulta ja sitten punnitukseen ja mittaukseen, jonka jälkeen kääritään kapaloon. Äitille oksitosiinia reiteen istukan syntymistä auttamaan, sitten kursitaan kiinni jos tarvetta. Tuore äiti saa hetken pötkötellä jossei itsekseen jaksa liikahtaa. Muuten se on soronoo ja pärjäilkää.

IMG_1235

Etualalla olevat töttöröt on sydänäänten kuunteluun vatsan päältä.

IMG_1238

IMG_1242

Ensimmäinen yritys tehdä yövuoro ei mennyt ihan niin kuin elokuvissa. Me oltiin ihan innoissamme pakattu eväät laukkuun ja tarmoa täynnä päätettiin kerää kaikki rohkeus ja mennä sairaalalle apostolin kyydillä. Molemmat oli kyllä koko matkan niin jännäkakat housussa, että vannottiin sen olevan ihan vihoviimeinen kerta, kun kävellään ominemme pimeässä ja syrjässä.

Melkein kaks tuntia sairaalan seiniä potkittuamme sairaanhoitaja totes et lähtekää himaa, ei tääl tapahdu mitään. Meistä vähän tuntu, et he halus meidät jaloistaan pyörimästä, jotta pääsevät nukkumaan. Ja kyllähän se seuraavana yövuorona saatiin sitten todeta ihan omin silminkin. Seuraavana työvuorona saatiin kuulla, että siellä oli siltikin ollut yön aikana neljä synnytystä… Niin meidän tuuria. Lähtiessä käytiin vielä obstrektisen osaston kautta tsiigaamassa jos siellä olis tuloillaan joku. Ei ollut, mutta kissa säikäytti tyhjällä käytävällä. Sairaanhoitaja nauro meille räkäsesti ja ihmetteli eikö olla sairaalassa ennen kissaa nähty. ÖÖ… mietitäänpäs. Noooo…, ei.

Epäonnistuneen yön jälkeen päätettiin, että seuraava ollaan, vaikka mitään ei tapahtuisi. Ensimmäiset tunnit me täytettiin kaikki mahdolliset kaapit ja siivottiin ne, jotta ei nukuttaisi pystyyn. Hoitajat oli niin ihmeissään, että hyvänen aika me ollaan reippaita. Meitä taas nauratti, että töitähän tässä vaan tehdään ja pitäis olla tullut tekemäänkin. Seuraavat pari tuntia mekin vain poopoiltiin ympäriinsä ja koomailtiin. Sen jälkeen alkoi tapahtua.

Yön aikana nähtiin kuinka kätilö haukkui ensisynnyttäjän pystyyn kun ei jaksa ponnistaa ja siitä seurannut sektio. Samalla saatiin myös luento kuinka Maasai-heimon naiset ovat hyviä synnyttäjiä kun eivät puhua pukahda ja synnyttävät kiltisti. Leikkaus oli kamalin hoitotoimenpide, jota olen koskaan ollut todistamassa. Nainen ei ollut puutunut, hän tunsi veitsen ja toimenpidettä jatkettiin.

Kirurgin oli hetkeksi keskeytettävä, koska lihasvastus oli niin suuri. Lääkkeitä lisäiltiin, mutta tunto oli edelleen voimakas. Sikiökalvojen puhkaisun jälkeen toimenpidettä oli pakko jatkaa kivuista huolimatta ja salissa kuuluikin jotakin huudon/vaikerruksen/itkun sekaista TODELLA korvia ja sydäntä raastavana. Kirurgi ähelsi ja kovakouraisesti runttaasi ylävatsaa, kun leikkaushaava oli tehty liian pieneksi eikä vauva meinannut mahtua ulos.

Lapsokainen tuli kuin tulikin maailmaan sinisenä ja velttona. Sen suurempaa kiirettä vauva kiikutettiin toiseen huoneeseen, jossa oli imut ja ambut. Ambussakaan ei ollut kaikkia palasia kohdalaan ja kun kysyin onko jossakin sellaisia, hoitaja totesi, että on varmaan kadonnut. No, lapsi virkosi, mutta äidin ja lapsen toipuminen jäi arvoitukseksi.

IMG_1234

Sektiosali

IMG_1130

Menossa suorittamaan huippuvaativaa tehtävää – katetrin poisottoa. Itseasiassa taisin olla Emmin assistentti.

Yön viimeinen pienokainen saatetiin Emmin kanssa yhdessä maailmaan. Voin vaan kuvitella sitäkin naisrukkaa, kun kolmet kädet kopeloi lähestulkoon samaan aikaan alapäässä. On sitä koulussa torson kanssa kopattu lasta maailmaan, mutta oli se kieltämättä hieno olla itse ottamassa vastaan uusi maailman ihme. Äidillä ei luonnollisestikaan ilmekään värähtänyt, kun lapsi nostettiin vatsalle. Täällä ei tunteitaan sovi esitellä.

IMG_1519

Oltiin Emmin kanssa aivan äärettömän onnellisia, että jakso oli nyt ohi. Se oli ollut raskas. Hyvät hetket olivat vähissä ja olin onnellinen, että sain puhua ja jakaa tuntojani näkemistämme kohtaamisista Emmin kanssa. Tämän jälkeen vaihdoimmekin todellisen lomamoodin päälle ja viimeiset viikot reissasimme olan takaa. Lushotosta, Zansibarista ja Kilimanjarosta oonkin jo vähän ehtinyt kirjoittelemaan aiemmin.

IMG_1437

Viimeisestä työvuorosta lähdössä.

IMG_1445

Sunrise

Toivottavasti en järkyttänyt ketään liian syvästi enkä pelotellut ketään liikaa. Halusin tuoda mahdollisimman realistisen oman kokemukseni sairaalalta. Minusta on tärkeää nähdä, mitä maailmalla todellisuudessa vielä tänäkin päivänä tapahtuu. Monet sanovat etteivät ehkä pysty kohtaamaan sitä. Ei tarvitsekaan, mutta ei saa myöskään sulkea silmiään. Tämä on todellisuutta, vaikka se kaukaiselta tuntuukin ja asioille pitäisi tehdä jotakin. Kaikilla on oikeus hyvään, terveeseen ja onnelliseen elämään. Peace and love.

Asante / Kiitos

Loppusanat on jääneet sanomatta, koska tasan kaksi viikkoa Afrikasta tulon jälkeen pakkasin rinkan uudelleen. Suuntasin toiseen kehittyvään maanosaan Vietnamiin yhdessä mieheni kanssa. Häämatkamme jäi heti häiden jälkeen tekemättä minun harjoitteluni ja mieheni tiukan kouluaikataulun takia. Voi pojat teki kyllä pehmeä laskeutuminen arkeen hyvää ;).

No mutta. Kuukausi ja viisi päivää Afrikasta tulon jälkeen on aika fiilistellä tänne blogin puolelle viimeisiä kertoja omia kokemuksiaan. Mitä tuo aika tuo ensimmäisenä mieleen?

Valtavasti iloa, onnea ja naurua. Meillä oli Emmin ja muiden vaihtareiden kanssa niin hauskaa, yhdessäonnistumisen hetkiä ja tilanteista selviämistä. Grillin sytyttämisessä olleet ongelmat, tarantellan metsästys, oikean majapaikan löytäminen Lushotosta, teltassa nukkuminen villieläinten keskellä, auringonnousu viimeisen työ(yö)vuoron jälkeen… Lista on loputon ja mikä parasta: Vaikka reissu alkaa olemaan jo kaukana, kukaan ei vie minulta pois näitä ja monen monia muita muistoja!

IMG_1445

Viimeisen työ(yö)vuoron jälkeen aamun sarastessa kotiin. Kyllä meillä oli kevyt askel.

Mun nimestä on saatu matkan varrella aikaan paljon hauskaa. Sen lausuminen on osoittautunut suureksi haasteeksi jos länkkäreillekin, mutta etenkin Afrikkalasille. Jos mitä ihmeellisimpiä variaatioita oon saanut kuulla, mutta aikamoisen usein mut nimitettiin babyksi. Voi kuinka monet naurut ollaan saatu ja kulttuurien välinen kuilu on pelkän nimen sanomisella sulanut. Usein myös huomasi sen, että mun nimen sanomista välteltiin kokonaan, kun sitä ei osattu sanoa.

IMG_1557

Kokattiin meidän kaverilla kalaa tomaattikastikessa. Lattialla syötiin käsien pesu oli ehdoton. Oikealla kädellä syödään. Vasemmalla pyyhitään ahteri.

IMG_1551

Keittiö. Hyvin tultiin toimeen. Astioita ulkona huilutellessa puhtaaksi palasaippuan, teräsvillan ja vesitilkan kanssa hoksattiin Emmin kanssa, että ihan kun kesämökillä olis.

IMG_1566

Naapurin mukuloita.

Yhtenä perjantaina olimme kaverimme siskon valmistujaisjuhlissa. Se oli aivan uskomattoman hauska kokemus omalla hullunkurisella tavallaan. Kaikki ojenteli muovista ja papereista tehtyjä kimppu ja vakavalla ilmeellä poseerattiin valokuvissa. Meitä taidettiin kuvata enemmän kuin valmistuneita ja kaikki halusivat yhteiskuvia ja selfieitä. Oltiin kuin suuremmatkin filmitähdet punaisella matolla. Vain luoja tietää kuinka monen kirjahyllyyn me ollaan päädytty.

IMG_1498

Oman kuvan sai ostaa muistoksi.

IMG_1478

Somettava nunna

Illalla menimme kaikki yhdessä ravintolaan, jossa oli suuri takapiha pöytineen. Päivänsankarille oli ostettu maailman kuivin kakku, jossa oli sokerimassaa päällä. Se oli kauniin näköinen, mutta sisällä ei ollut kuin kuivaa kakkupohjaa. Sitä päivänsankari sitten leikkasi kaikille palan kerrallaan ja tarjoili suoraan suuhun jokaiselle vuorollaan. Ja kaikista piti tietty ottaa kuva. Monta kuvaa. Ja skumppaa juotiin tietty! Alkoholitonta. Me tietty suomalaiseen tapaan taidettiin etsiä pullo missä eniten promilleja.

Missään koskaan ja milloinkaan en ole kokenut niin suurta kipua, vihaa ja tuskaa toisen puolesta kuin sairaalalla. Ei ne äänet ja katseet lähde koskaan pois, kun naiselle tehdään sektiota niin, ettei se ole puutunut ja tuntee kivut. Tai maksasairaan pojan maailmalle vihaiset silmät. Unohtamatta isän hyvin väsyneitä ja anovia silmiä, kun hänen 7-vuotiaalle pojalleen ei löydetä parantavaa hoitoa.

Materiasta luopumista ja luonnon kanssa elämistä on saanut tutana tuntea melkoisen moneen kertaan. Meillä oli ensimmäiset pari kuukautta todella paljon sähköt pois. Siinä sitä oppi arvostamaan pyykinpesukonetta, jääkaappia, lämmintä tai kylmää, mutta suihkua ylipäätään, liettä, verkkovirtaa, jossa saa ladattua puhelimen, toimivaa nettiä… Lista on loputon. Yhtä kaikki, suurin osa näistä aineellisista asioista tuntui täysin tarpeettomilta ja turhilta, kun sekin sai aikaan niin paljon yhteisiä naurunhetkiä ja paljon lämmintä läsnäoloa toistemme kesken. Usein ollaan puhuttukin, ettei varmasti oltaisi näin paljon vietetty aikaa ja lähennytty muiden kanssa jos sähköt eivät olisi olleet poikki.

IMG_1302

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moshin vanha rautatieasema

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_1418

Takapihalla oli pieni nuotio. Mä olin ihan huolesta soikeena ja yritin kysellä etupihalla haravoivalta tytöltä mikäs juttu tää nyt on. Ei ymmärretty toisiaan, mutta koska seki otti rennosti, mäki päätin.

Jään kaipaamaan aikatauluttomuutta, huolettomuutta ja hakuna matata-asennetta. Ihmiset odotti, että autot täyttyy, saapuivat tapaamisiin tunteja myöhässä ja laskun maksamatta jättäminen/ kortin toimimattomuus oli ihan okei. Asiat järjestyy. Ja järjestyi. Eikä siihen yhtään auttanut höntyily, hötkyily ja hampaiden kiristely. Vaikka osasyy Afrikan elintason laahaamiseen onkin juuri heidän tämänlainen asenteensa, heillä oli aikaa olla läsnä ja katsoa ympärilleen.

Nyt ymmärrän mitä ihmiset näkevät Afrikassa. Lähimmäisen rakkauden, oravanpyörästä ja maallisesta mammonasta irrottautumisen sekä luonnon ehdoilla elämisen. Aistit siellä herkistyy ja ymmärtää, mikä ja mitkä asiat elämässä on oikeasti merkityksellisiä. Kuukaudessa ne asiat eivät ole ehtineet vielä sumentumaan, mutta toivon, etten enää koskaan päästä niitä käsistäni ja pidä niitä itsestäänselvyyksinä.

Olen puhunut. Afrikka ja Tansania oli nuoren ihmisen parasta aikaa, enkä vaihtaisi sitä juurikaan mistään pois. Juuri tänään, vuoden ensimmäisenä koulupäivänä totesin, etten oppinut mitään ammattillisesti. Mutta kyllä sekin on väärin. Minäkuvani, moraalini, etiikkani, hoitajaminäni ja koko elämänkatsomukseni on muuttunut. Jos minusta joskus tulee sairaanhoitaja, toivon löytäväni paikan, jossa pystyn ja jaksan tehdä sitä täysillä ja koko sydämmelläni.

Lupaan vielä kirjoittaa puhtaaksi pienen jutun synnäriltä ja oman budjettini reissusta. Josko vielä sen jälkeen aikaa löytyy, saatte pieniä maistiaisia Viatnamin vilinästäkin!

Ihanaa alkanutta vuotta kaikille!