Sitruunainen mutakakkupiirakka

Hah. Tulipa yhdistelmä. Rakastan sitruunaa, mutakakkumaista rakennetta ja valkosuklaamaista makua. Mietin miten nämä pääsiäiseenkin sopivat makuparit voisi yhdistää ja tällainen sekametelisoppa siitä tuli. Idea lähti uudesta Ruokapirkka-lehdestä, jossa sitruunapiirakkaan oli käytetty kondensoitua maitoa.
En ole ihan vielä tuotekehittelyssä siinä pisteessä, että olisin tyytyväinen lopputulokseen, mutta puolison kommentoi ”Parasta ikinä”, joten uskaltaudun antamaan tämän koeversion jo teille testiin. Mutta kaikkien koekeittiöihin; omalla vastuulla ja olkaa armollisia minulle. Hah.
Jos olet vähän epävarma tämän koekeittiön tuotoksista niin tee tämä sitruunainen mutakakku-unelma vaikkapa puolikkaalla annoksella ja tee pieneen piirakka- tai irtopohjavuokaan.


Nämä tarvitset:
- 2 prk kondensoitua maitoa
- 3 dl rypsiöljyä
- 4 tl (luomu)sitruunan kuorta
- 6 rkl sitruunamehua
- 1 tl suolaa
- 1 dl sokeria
- 7 dl (speltti)jauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl soodaa
- 2 tl vanilijasokeria
Tee näin:
- Pese sitruuna hyvin ja raasta kuori. Purista sen jälkeen mehu.
- Sekoita yhteen öljy, kondensoitu maito, sitruunan kuori ja mehu.
- Sekoita toisessa kulhossa yhteen kuivat aineet.
- Sekoita keskenään kaikki aineet sekaisin. Älä vaivaa.
- Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
- Paista 175 asteisen uunin keskitasossa noin 30-40 min. Pohja on tarkoitus jäädä tahmeaksi, mutta leivinpaperista irtoaa hyvin.
- Voit tarjoilla piiraan haluamasi jätskin seuralaisena tai tehdä päälle tuorejuustokuorrutuksen. Piirakan voi huoletta pakastaa.
Kuorrute:
- 400 g (kaura)tuorejuustoa
- 1 dl tomusokeria
- loraus sitruunamehua ja sitruunan kuorta jos jäi vielä yli pohjasta.
- Kaikki aineet sekaisin
- Notkista tuorejuusto (esim. sähkövatkaimella.
- Levitä jäähtyneen piirakan päälle. Raasta päälle haluamaasi pähkinää, esim. cashew.



Ensi kerralla kokeilen muuttaa näin:
- Käytän kondensoidun maidon tilalla cashew-pähkinöistä tehtyä vegaanista kondensoitua maitoa.
- Laitan öljyä 1/3 vähemmän eli 2 dl yhteensä.
- Käytän jauhoja 5-6 dl.
- Teen kakun pienempää uunivuokaan, piirasvuokaan tai irtopohjavuokaan, jotta pohjasta tulee muhkeampi.
Me emme malttaneet odottaa pohjan jäähtymistä päiväkahvihetkeen, joten lusikoimme päälle 3kaveria jädeä. Heidän jädet on tulleet jäädäkseen meidän pakastelokeroon. Parasta ikinä ja parhaat maidottomat jäätelöt sanon minä jäätelöfriikin melkoisen vankalla kokemuspohjalla.
Sanoisin, että jäde sopii järjettömän hyvin tähän ja kuorrutteen voisi jättää tekemättäkin hyvin. En osaa päättää! Sanokaa te!
Jännittää ihan hulluna mitä mieltä ootte tästä. Antakaa kuulua!
Tämä kuulosti niiin hyvältä, että oli pakko testata heti!!
Tein noita huomautuksia soveltaen eli muuten sama resepti, paitsi 2dl öljyä ja 5dl jauhoja. Taikinasta tuli jotenkin todella paksua ja tuhtia, pohdin jo siinä lisäiskö vähän öljyä tai muuta nestettä mutta en laittanu. Paistoin isossa irtopohjavuuassa, ja paksuutta lopulliselle tuli ehkä noin 3 senttii.
Valmiin kakun maku aivan _älyttömän_ hyvä!! Ihanan sitruunainen ja tykkään speltti jauhon tuomasta mausta ja rakenteesta. Kokonaisuudessaan oli paistettunakin erittäin tuhtia, mutta jäätelö kevensi kivasti! Eipähän tuu syötyä koko kakkua kerralla yksin kun pienikin pala täyttää.. 😀
Mahtava kuulla! Makuhan se aina pääasia, heh. Ajattelin, että purkillinen kaurakermaa tai -maitoakin olisi voinut toimia hyvin, jotta koostumus ei olisi ollut ihan niin tiivis. Joka tapauksessa paksumman lopputuloksen haluan ja sisälmyksen valuvaksi. Tämä pääsee siis tuotekehittelyyn!