Vappubrunssi omaan olohuoneeseen

Aloitetaan sopivan positiiviseen sävyyn. Rakastan leipomista, mutta vihaan lasten kanssa kokkailua. Tiedän miten tärkeää ja kehittävää se on lapsille, mutta vielä paremmin tiedän miten sotkuista ja hermoja raastavaa se on minulle.
Kokkailun esivalmistelu kestää hävyttömän kauan verrattuna siihen, että neidin kärsivällisyys on vielä kärpäsen kakka koko isossa kuvassa. Baby steps ja ilon kautta pitäisi, mutta vaikka kuinka psyykkaisin itseni ennen kokkailusessioita niin verenpaineen nopea nousu sää päässäni kohisemaan. Kiukustahan siinä ei ole kyse ei.
Olen itse ollut oman äidin helmoissa ihan pikkulikasta asti ja leiponut koko lapsuuden. Toiset on askarrelleet, minä olen leiponut. Haluaisin jaksaa olla kärsivällinen, mutta en ole. Kaukana siitä. Tällä kertaa meidän leppoisassa leipomishetkessä malttia kesti molemmilla vartin ja sen aikana mm. rikottiin munat kahteen kertaan.

Näillä myyntipuheilla jos haluatte osallistaa vappuvalmisteluun koko jengin, niin täältä pesisi nyt simppeleitä sekoita ja sotke reseptejä olohuonepiknikille. Onnistuttiin ainakin kummassakin edellämainitussa erittäin mallikkaasti.
Meidän menussa tarjolla olisi turkinpippurijädeä, banaanidonitseja ja pinaatti-fetamuffineja. Kaikki reseptit on gluteenittomia, (lähes) maidottomia ja halutessasi myös munattomia.


VEGAANI TURKINPIPPURIJÄDE

Nämä tarvitset:
- 1 prk (320g) kondensoitua kookosmaitoa (löytyy ainakin hypermarketeista)
- 1 prk (250ml) kauravispiä
- n. 1/2 dl turkinpippurirouhetta tai oman maun mukaan
Tee näin:
- Vatkaa kauravispi vaahdoksi sähkövatkaimella.
- Sekoita joukkoon kondensoitu kookosmaito ja turkinpippurirouhe.
- Laita pakkasenkestävään astiaan ja ripottele vielä pinnalle koristeeksi rouhetta.
- Jäädytä n. 12 tuntia.
Pst. Makuvariaatioina vain taivas on rajana, varsinkaan jossei ole rajoitteita. Meidän perheen suosikkeja on tämän turkinpippurin lisäksi mangosose, vadelmasose, keksinmurut ja kinuski (esim. muumikeksit ja dominot on vegaanisia) ja aikuisten all time favourite on baileys.


FETA-PINAATTIMUFFINIT (14 kpl)

Nämä tarvitset:
- 1 pss (80g) tuoretta baby pinaattia
- 200g fetaa (täysin maidottomaan versioon Sheeseä)
- 1prk kaurafraichea (kermaviili käy myös)
- 1/2 dl öljyä
- (2 munaa)
- 1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
- 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1/2 tl mustapippurirouhetta
- vajaa 1 tl suolaa
- 2 tl leivinjauhetta
- pinnalle juustoraastetta (maidottomaan versioon käyttäisin Porlammin vege plussaa)
Tee näin:
- Huuhtele pinaatit kevyesti ja painele kuivaksi keittiöpyyhkeen sisällä.
- Sekoita munien rakenne rikki (esim. haarukalla) ja lisää joukkoon kaurafraiche ja öljy.
- Revi pinaattia sormin hieman pienemmiksi ja murusta fetaa joukkoon. Mitä isommista sattumista pidät, sitä isommaksi jätä palaset.
- Sekoita yhteen kaikki kuivat aineet ja sekoita koko komeus.
- Laita muffinivuokiin (myös donitsivuoka käy). Ripottele juustoraastetta päälle.
- Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 20 min.


BANAANIDONITSIT UUNISSA (12kpl)

Nämä tarvitset:
- kaksi kunnon pilkkubanaania
- 1/2 dl öljyä
- 2 tl omenaviinietikkaa
- 1 1/2 dl kauramaitoa (käytin baristaa joka on vähän tuhdimpaa, myös kaurafraiche passaisi tähän hyvin)
- 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 tl vanilijasokeria
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl soodaa
- 1/2 tl suolaa
- 1/2-1 dl sokeria (itse laitoin 1/2 dl, koska banaanit tuo makeutta, mutta jos vakaumukseesi kuuluu more is more niin tiedä mitä tehdä
- Koristeluun: sulaa maidotonta rasvaa, sokeria ja kanelia
Tee näin:
- Muussaa baanaanit haarukalla mössöksi.
- Sekoita joukkoon etikka ja maito.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään
- Sekoita kaikki tasaiseksi. Älä vaivaa.
- Kaada koko komeus paksuun pakastuspussiin. Leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota kevyesti öljyttyyn donitsipeltiin.
- Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 10 min. Donitsit irtoavat hieman reunasta.
- Kumoa donitsit lämpiminä esim. puiselle leikkuulaudalle. Auta tarvittaessa varovasti esim. veitsellä pois pelliltä.
- Voitele ihan kevyesti rasvalla ja pyöräytä kaneli-sokeriseoksessa.
- Herkuttele heti. BEST.
Pst. Kokeilin miltä maistuu jääkaappikylmänä ja ikäväkseni täytyy todeta ettei niitä sinne kannata jättää vettymään. Nämä on toisaalta niin helppo ja nopea valmistaa, että joka päivähän ehtii pyöräyttää uuden pellillisen.



Ja kun ihana ja tunnelmallinen kokkaushetki oli saatu nollattua päiväunien jälkeen, niin vappubrunssi lasten kanssa olohuoneessa piknikviltillä oli niin rentouttava ja pirskahtelevan iloinen kuin vain kuvitella saattaa. Itselläni oli juoksusimat ja viiden sekunnin donitsihetki.
Kyllä odotan niin lämpimämpiä kelejä, että pääsee terassille sotkemaan ja voi huuhdella kaikki kaatuneet simat vesiämpärillä terassilautojen väliin. Ulkona syöminen on ihan parasta muutenkin. Mulla on jo lapsuudesta asti ollut asumisessa yksi haave ja se on ovi keittiöstä suoraan ulos. Ei jää sitten liian suuresta vaivasta kiinni itsensä ja pesueensa könyäminen ulos syömään.
Toivottavasti meidän brunssiherkut maistuu. Ja hei ei oo todellakaan väärin aloittaa vappua pakastealtaasta noukittujen donistien ja valmissiman kanssa. Jos kuitenkin innostutte leipomaan niin tulkaahan kertomaan miten onnistui ja tägäilkää @elamanmittaisellamatkalla, niin pääsen ihastelemaan teidän vappuherkkuja! Paukutellaan oman elämämme pellen henkseleitä torstaina. Hyvät vaput!

[…] kuin jätski tasting? Jätskin suurkuluttaja ei ihan äkkiä keksi. Tehdään tosi paljon jätskiä itse superhelpolla kahden aineen taktiikalla (vegaani). Joskus usein silti tie vatsaan käy pakastealtaan […]
… [Trackback]
[…] Read More: elamanmittaisellamatkalla.fi/vappubrunssi-omaan-olohuoneeseen […]
[…] Jäätelökonetta en omista, mutta kyllä ilman konettakin saa erittäin kilpailukykyistä jäätelöä teollisten jäätelöiden rinnalle. Vegaanisen version saa käyttämällä kasvipohjaista kermaa ja kondensoitua maitoa. Turkinpippurijätki vegaanisena löytyy täältä. […]