Satokausivuoka jonne uppoaa melkein mikä vain

Hyvänä kesäkurpitsavuotena tuntuu, että ihmiset hukkuu kesäkurpistoihin eikä tiedä yhtään mihin kaikkialle niitä tuhoaisi. Entäpä pehmenneet tomaatit ja vähän lörpsähtäneet porkkanat? No tänne satokausivuokaan. Satokausivuoka muuntuu nimensä mukaan satokauden mukaan, talvella sinne uppoaa juureksia ja kaalia, keväisin parsaa, kesällä kukkakaalit ja parsakaalit ja tomaatit torikojusta ja sadonkorjuun aikaan tomaatit ja kesäkurpitsat. Talvisin usein mennään pakastevihanneksilla.

Satokausivuoka on on itkettävän helppo. Se on mallia all in ja koko komeuden voi koota edellisenä iltana uunivuokaan jääkaappiin ja heittää seuraavana päivänä uuniin.

Meillä lihan käyttö on vähentynyt ihan radikaalisti jos vertaa viisi vuotta taakse päin. Nykyisin lihapaketti tarttuu ostoskoriin lähinnä punalaputettuna ja mikä hassuinta – sen enempää minä kuin puolisoni ei edes kaipaa enää niiden ääreen. Asiat on tapahtuneet hiljalleen, ei todellakaan yhtäkkiä. Sekaaneja olemme edelleen ja pelkkää kasvisruokaa tärkeämpänä pidän ruuan puhtautta ja yksinkertaisuutta.

Tähän satokausivuokaan tuli sitä kuuluisaa punalaputettua broileria, mutta sen voisi hyvin korvata esimerkiksi paistetulla tofulla. Näin ollen satokausivuoka olisi myös vegaani.

SATOKAUSIVUOKA n. neljälle

Nämä tarvitset:

  • 3 dl kvinoaa
  • n. 400 g broileria tai esim. paistettua tofua
    • Jos käytät valmiiksi marinoitua broileria niin fine, jos maustamatonta, niin tarvitset lisäksi hunajaa, suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta ja chilihiutaleita
  • 16 kpl kirsikkatomaatteja
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 1 jättikokoinen sipuli tai 2 normaalia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 4 dl kermaa (käytin kaurakermaa)
  • (aurajuustoa tai fetaa)

Tee näin:

  1. Huuhtele kvinoa lävikössä ja laita uunivuuan pohjimmaisimmaksi.
  2. Jos käytät marinoimatonta broileria laita pieneen mikron kestävään kulhoon 2 rkl hujanaa ja sulata se juoksevaksi lämmittämällä. Huom. ihan muutama sekunti riittää. Lisää hunajan joukkoon 1/2 tl chilihiutaleita, 1 tl mustapippuria myllystä, 1 tl suolaa, 1 tl paprikajauhetta ja raasta valkosipulinkynnet. Pyörittele broilerit seoksessa ja nosta sen jälkeen uunivuokaan kvinoan päälle tasaisesti.
  3. Pilko kesäkurpitsa ja sipuli haluamasi kokoiseksi paloiksi ja ripottele broilerin päälle kirsikkatomaattien kanssa.
  4. Kaada päälle kaurakerma ja halutessasi ripottele päälle aurajuustoa tai fetaa.
  5. Paista 200 asteessa noin 30-60 min. EDIT. Toisilla on mennyt tuntikin uunissa.
  6. Uunista ottamisen jälkeen vuoka on vielä nestemäinen, anna rauhassa vetäytyä.

Keittiössä kannattaa reilusti harrastaa kaappien kätköjen penkomista. Jos kaapeistasi ei esimerkiksi löydy juuri nyt kvinoaa, mutta riisiä, couscousia ohrahelmiä tai jotai siltä väliltä kilotolkulla niin käytä ihmeessä kaapit ensin tyhjäksi. Suomalaista kvinoaa suosittelen kuitenkin kokeilemaan ja korvaamaankin riisin ja muiden tuontituotteiden tilalle. Kvinoa on miedon makuinen ja eniten vertaisin sitä ehkä couscousiin.

Näillä eväillä uuteen viikkoon. Herkullista satokautta ja lempeää uutta viikkoa!

Ps. Sormiruokailijalle saa kvinoasta äärettömän tatinaiset ja kivat pötköt pyöriteltyä. Ja kesäkurpitsaraaste tekee puurorieskoista erityisen mehevät.

2 Responses to “Satokausivuoka jonne uppoaa melkein mikä vain

  • Kiitos tästä reseptistä!! Tää on niiin hyvää ja ihanan helppo resepti! Maistuu tosi hyvin myös meidän 1 ja 3 vuotiaille. Ollaan tehty jo monta kertaa. 🙂

    • Miten mahtava kuulla! Erityisonni tulee aina, kun kuulee uppoavan myös lapsille! 🙂

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *