Mustapapuquessadillat – Arkiruokaa koko perheelle

Mustapapuquessadillat ovat linssikeiton ohella mieheni kasvisruokalemppari ja hän tekee näitä välillä jopa itselleen, kun sattuu nyt vaan tekemään mieli mustapapuquessadilloja. Resepti lähti elämään vuosia sitten, kun kaapissa oli mustapapuja, mutta ei ollut hajuakaan mitä niistä tekisi. Kädenvääntöä-blogista se kaikki lähti.

Muutos kasvisruuan pariin on tapahtunut meidän perheessä pikku hiljaa ja se onkin ollut meille paras näin. Onnea on ollut ennakkoluuloista huolimatta rohkeasti maisteleva ja syövä mies. Lihansyöjämiehestäni on kehkeytynyt kasvisruuan ystävä, kun mausta ole tarvinnut tinkiä.

Pavut kuuluvat meillä vahvasti keittiöön, mutta hankaluus on siinä eivät meidän neidille uppoa kokonaisina eikä blendattuina ollenkaan. Sosetta pitäisi kokeilla esimerkiksi kasvissosekeitossa. Se tarkoittaa siis sitä, että vaikka tämä resepti on arkiruokien aatelia, meillä neidillä täytyy olla jotakin muuta syömistä. Uskoisin kuitenkin, että tästä saattaisi isompien lasten ja teinien kanssa tulla hitti. Tulkaa taas kertomaan kuinka kävi!

Meillä pavut ostetaan pääasiassa aina kuivina, koska ne ovat suhteessa halvempia ja ne eivät ole lilluneet pitkiä aikoja säilykepurkissa. Oma vaivansa kuivatuissa pavuissa on, mutta ottamalla huomioon muutamat asiat se on pian sama kuin pikkuhousujen vaihto.

Kuivattuja papuja pitää liottaa 10-12 tuntia ja keittää sen jälkeen tunti, jotta papujen luontaisesti sisältämä proteiinin kaltainen myrkylinen lektiini tuhoutuu. Meillä laitetaan pussillinen papuja illalla likoamaan kylmään veteen ja seuraavana (tai joskus sitä seuraavana) päivänä keitetään koko satsi. Sitten osa pavuista heitetään pakkaseen, josta ne on helppo ottaa käyttövalmiina käyttöön.

Se siitä. Nyt sitä ohjetta kehiin.

Mustapapuquessadillat

  • 400 g liotettuja ja keitettyjä mustapapuja
  • 400 g tomaattimurskaa tai 5 tuoretta tomaattia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 3 rkl sitruunan mehua
  • 1/2 tl chilihiutaleita
  • 1 tl sokeria
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria
  • juustoraastetta ja/tai fetaa
  • tortillapohjia

Tee näin:

  1. Survo mustapapuja pienemmäksi blenderissä tai sauvasekottimella. Älä survo soseeksi vaan jätä rouheiseksi.
  2. Raasta joukkoon valkosipulit ja lisää muut aineet juustoa lukuunottamatta.
  3. Anna vetäytyä tunnin verran jos jaksat odottaa. Soosin voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, jolloin ruoka seuraavana päivänä valmista silmänräpäyksessä.
  4. Laita tortillalätty paistinpannulle. Täytä lätty puoliksi täytteellä. Lisää päälle juustoraaste ja feta. Käännä toinen puoli tortillalätystä täytteen päälle kanneksi.
  5. Paista keskilämmöllä pinta kullanruskeaksi. Öljyllä saa ihanan pinnan, mutta se ei ole välttämätömyys ja rapsakka lopputulos tulee kuivallakin pannulla.

Jos mustapapuquessadilloista haluaa täysin vegaanisia, juuston voi korvata vegaanisella juustolla tai jättää juuston kokonaan pois. Imetysdieettini aikana en käyttänyt lehmänmaitoa ollenkaan ja ainakin siedettäviksi maidottomiksi juustoiksi löyty Porlammin vege plus-juusto sekä Violife-merkin juustot. Molempia löytyy ihan hyvin varustelluista ruokakaupoista. En kuitenkaan laittanut näitä quessadillani väliin, vaan lättäsin muutaman lusikan kaurafraishea kylkeen. Ei yhtään hullumpi.

Sekä linssikeitto että nämä mustapapuquessadillat ovat näinä aikoina timanttisia ruokia siinä mielessä, että kaikki aineet voi ostaa varastoon ja ne säilyvät pitkään. Nämä ovatkin meidän perheen luottopakkeja, kun tullaan kotiin reissuista tai jääkaappi on tyhjä.

Trackbacks & Pings

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *