Peltivihis – Arkiruokaa koko perheelle
Aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala. Maanantai tai lauantai. Ihan sama. Poikkeusolot vaatii poikkeuksellisen kätevää ruokaa. Ja sitä on peltivihis eli uunipellin kokoinen kasvislihapiirakka.
Jauhelihaa korvaamaan ja proteiinia antamaan käytin jälleen uutta rakkauttani Elovena Murua, joka on kaurapohjainen jauhelihan tapaan käytettävä proteiinivalmista. Käytin kauramurua ensimmäistä kertaa pastakastikkeessa, jonka voi hyödyntää myös lasagnen joukkoon.
Kuvissa komeilee kananmunat, jota käytin vain vihiksen pinnan voiteluun ennen uunia. Jos haluat täysin vegaanin, pinnan voi hyvin jättää voitelematta. Vegaanissa tapauksessa myös voitaikina kannattaa jättää hyllyyn ja valita lehtitaikina, joka on tehty margariiniin. Tai jos kokkailuttaa niin lehtitaikinan voi tehdä myös itse. Mutta se varmaan kuuluu harvemman poikkeusolojen maanantaihin.
Peltivihis (n. 12 palaa)
Nämä tarvitset:
- 2 pkt (1kg) voitaikinaa
- 1 pkt (225g) Elovena kaurajauhista
- 2 dl riisiä (kaikki käy, mutta itse tykkään käyttää risotto tai puuroriisiä, koska täytteestä tulee tahmaisempi
- 2 sipulia
- 1,5 tl suolaa
- 1 tl valkopippuria (jos haluaa neutraalimman maun niin 1/2 tl riittää)
- 1 tl mustapippuria rouhittuna myllystä
- 2 tl paprikajauhetta
- 2 dl porkkanaraastetta, josta on kevyesti puristettu osa nesteestä pois
Tee näin:
- Ota voitaikinat sulamaan.
- Keitä riisit kypsiksi suolatussa vedessä. Valuta vesi pois keittämisen jälkeen.
- Paista Elovena kaurajauhis öljyssä (käytin rypsiöljyä) ja kaada isompaan kulhoon, jossa saa kaikki aineet sekoitettua keskenään.
- Lisää mausteet ja sekoita hyvin.
- Kuori ja pilko sipuli. Kuullota.
- Lisää sipuli ja riisi joukkoon ja sekoita.
- Painele tai kauli voi taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Voitaikina on sen verran rasvaista, että hermo meinasi mennä, kun taikina palautui aina, kun yritti saada levitettyä taikinaa. Keksin kääntää toisen pellin väärin päin ja kaulin sen päällä taikinan niin tuli hyvä pito ja samalla sai kaulittua juuri oikean kokoisen. ks. kuva ylempänä.
- Kaada täyte voitaikinan päälle ja levitä tasaisesti.
- Kauli toinen puoli taikinasta taas pellin päällä ja nosta sitten täytteen päälle. Kääri kansitaikinaa pohjalla olevan taikinan alle, jotta reunoista tulee siisti ja täyte ei lähde valumaan uunissa ulos.
- Paista 200 asteessa n. 30 min niin, että pinnasta tulee kullanruskea. Anna hetken jäähtyä ennen leikkaamista. Jos maltat.
Jos on jäänyt joulutorttutaikinat pakkaseen kummittelemaan niin nyt tiedät mihin ne käytät. Ja ne porkkanoiden ylimääräiset mehut ei päädy sitten viemäriin, vaan shottina suuhun tai ihanan välipalasmoothien joukkoon! Minä vedin shottina.
Tsemppiä kaikkien uuteen viikkoon! Onneksi valo ja aurinko on jo puolellamme!
[…] Peltivihis – Tänne saa kätkettyä kaikki kaapin perällä nahistuneet juurekset, pakasteissa lojuvat sienet ja muut kuivakaapin kätköt. Meidän perheen suosikkitäytteinä taitaa olla tällä hetkellä härkäpapu-kaali-porkkana-täyte. […]