Suihku voi olla muutakin kuin pakollinen paha

Vaikka uimisesta, kylpemisestä ja saunomisesta neiti tykkää, suihkussä käyminen on ollut melko ikävää puuhaa kaikille osapuolille. Ei se vieläkään ole aina yhtä ilotulitusta, mutta olemme saaneet suihkuhetkestä molemmille huomattavasti mukavampia kokemuksia aikaan.

Menen lähes poikkeuksetta yhdessä neidin kanssa suihkuun. Vettä kuluu varmasti enemmän kuin luonnonvarat sallii, mutta mitä siitä on poikinut tulos kompensoi kyllä moninverroin. Olemme suihkussa harjoitelleet ruumiinosia, kehotuntemusta, toisen koskettamista ja itsenäistä suorittamista.

Päästä varpaisiin puhtaasta likaisimpaan paikkaan etenemme ruumiinosa ruumiinosalta. Ensin pestään minulta, sitten neidiltä. Kyselen neidiltä missä mikäkin ruumiinosa on ja neidistä se on hurjan hauskaa etsiä äidiltä märkien hiusten alta korvaa ja itseltä kantapäätä, kun se on takapuolella.

Peseytyminen olisi hyvä suorittaa puhtaasta likaisempaan eli:

 1. kasvot
 2. hiukset
 3. kädet
 4. kainalot
 5. rintakehä
 6. selkä
 7. jalat
 8. alapesu

Kasvojen pesemisessäkin tulisi noudattaa samaa puhtaasta likaisempaan-kaavaa, mutta tällä hetkellä se menee otsasta leukaaan vedoilla ja päälle hassutellaan kovat päristelyt, kun vettä menee suuhun, silmiin ja joka paikkaan. Täydellisessä elämässä pää tulisi pestä tässä järjestyksessä:

 1. silmät ulkonurkasta kohti nenää
 2. otsa
 3. posket
 4. kaula, korvat
 5. nenän päällinen
 6. leuka
 7. suu
 8. sieraimet

Lapsethan rakastavat rutiineja ja on ollut mahtava huomata, että nyt kun olemme satoja kertoja käyneet pesulla, hän itse jo tietää mikä paikka seuraavaksi pestään. Ja kun oikein hyvä flow on päällä laulu raikaa ja vesi roiskuu. Ihan kuin entisajan kylvettäjällä. Tälläisten jatkuvien toistojen muistijäljet ovat erityisen tärkeitä erityislapsille ja voivat kantaa pitkälle tulevaisuuteen, kun opetellaan hygienianormeja.

Samalla olemme yhdessä oivaltaneet asioita, kuten kuinka monta päätä ihmisestä löytyykään. Ennen lastani en ollut edes sellaista tullut ajatelleeksi. Olemme ihmetelleet miten erillaiset tissit on äidillä kuin pienellä tytöllä. Miten äidillä on karvoja ja luomia ja hänellä taas ei. Mihin on ok sörkkiä äitiä tai muita ihmisiä. Antanut neidin ensin pestä itse alapäänsä ja sitten sanoittanut, että äidin täytyy vielä auttaa koska hän on niin pieni. Äiti taasen osaa jo itse, koska on harjoitellut melkoisen kauan.

Veden menemistä kasvojen päälle on harjoiteltu myös leikin kautta. Päristellään ja vettä suihkutetaan ensin äidin päältä, sitten neidin päältä. Ensin ihan pikkuisen ja nyt voi jo lorotella enemmänkin kerralla niin että saadaa hiukset ja kasvot pestyä. Kannattaa myös miettiä onko veden suihku lapsesta liian kovan tuntuinen iholla, erityisesti jos on aistiherkkyyttä.

Olen antanut suihkun omaan käteen, auttanut puolihuomaamatta ohjaamaan oikeaan osoitteeseen. Tämäkin on ollut tärkeä oivallus miellyttävempien suihkuhetkien toivossa. Lapsella on valta vaikuttaa mihin vettä osoitetaan ja mistä pestään.

Vauvojen ihokontaktoimisesta ja sen tärkeydestä puhutaan. Olen kuitenkin miettinyt miten tärkeää ihmisen on saada ihokontaktia läpi elämän. Onhan meillä aikuisenakin tarve ihokontaktille ja toisen kosketukselle, mihin se häviää leikki-iässä?

Freudin lapsen seksuaalisuuden kehitys-teoriassa ajatellaan, että kouluikäisenä on latenssivaihe, jolloin seksuaalisuus jää ikään kuin varjoon ja tärkeämmäksi muodostuu esim. tyttö- ja poikaporukat. Koululaiseen ihokontaktin tärkeydestä ja ihokontaktiin saamisesta en osaa sanoa vielä mitään. Leikki-ikäistä on kuitenkin helppoa ja luonnollista halia ja ottaa syliin esimerkiksi suihkussa ja saunassa. Jos siis lapsi viihtyy sylissä. Voihan elämä. Olisipa se joskus yhtä suihkussa laulantaa.

Teksti kuvat ovat uimareissultamme, koska suihkuhetkinä on yleensä tilanne niin sanotusti päällä.

Tsemppiä pesuihin ja iloisia suihkuhetkiä!

Trackbacks & Pings

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *