Mitä 4-vuotiaalle lahjaksi

Esikoisella on ensi viikolla synttärit. Ennen sitä alkaa pikku hiljaa tippumaan kyselyitä tulevan sankarin toiveista. Sitä silmälle panien olen yrittänyt arjessa jo kauan aikaisemmin pistää aina merkille tarvittavia asioita, joita lapset tarvitsisivat tai haluaisivat.

Olen kirjoittanut vinkkilistoja lahjoiksi jokaiselle ikävuodelle ja hyvä niin. On hämmästyttävää miten sitä enää muista, millaiset asiat esimerkiksi kiinnosti 2-vuotiaana. Ennen lapsia mietin aina otsa kurtussa mistä siskon lapset voisivat pitää. Olen se tylsimystäti, joka ostaa pääasiassa kirjoja. Sanon sen kuitenkin taas. Niiden kanssa menee varsinkaan pienten lasten kanssa harvoin metsään ja lukeminen jos joku on hyödyllistä. Leikkileikkinä-blogi on jakanut hyviä kirjavinkkejä kirjoihin, jotka tukevat monikulttuurisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Toinen asia, johon sijoitan pennejäni ja aikaani lahjoissa lapsille on elämykset. Ne on ehkä parasta mitä lapselle voi antaa lahjaksi. Kummityttöni kanssa olemme olleet esimerkiksi Disney on ice-näytöksessä, maauimalassa, Jukuparkissa, boulderoimassa, sirkuksessa ja Flow-parkissa.

Pienemmän budjetin elämyksiä saa pitämällä kotikokkikoulua vaikka paistamalla vohveleita tai viemällä eväsretkelle luontopolulle ja isommalla budjetilla lasten teatteriin tai konserttiin. Sellaisia asioita, jotka eivät ole sille perheelle arkipäivää on parhaita, mutta toisaalta laatuaika juuri sinun kanssasi ja sinun jakamaton huomiosi päivänsankariin on todennäköisesti itsessään jo parasta.

Retkeilyvälineitä jos ne tulevat käyttöön. Perhe, joka vihaa retkeilyä tuskin arvostaa näitä, mutta jos se olisikin sysäys ja lapsen into sytyttäisi myös muun perheen niin hei, kokeile kepillä jäätä. Taskulamppu on jännittävä ilman retkiäkin, mutta sen lisäksi esimerkiksi kiikarit, oma kuksa ja retkireppu (sellainen ergonominen, jossa on rinta- mutta mielellään myös lanneremmi, kuten Deuter) voisi haista monen lapsen nenään seikkailulta.

Kuva. Esikoisella on tämä ollut nyt noin vuoden käytössä ja tosi hyvän kokoinen.

Isompi potkupyörä kimppalahjana. Toiset 4-vuotiaat osaavat tässä kohtaa jo pyöräillä tai voi olla aika siirtyä potkupyörästä polkupyörään. Meidän esikoinen oppi potkuttelemaan keväällä itse Pukyn M-koolla, jonka saimme yhteistyön kautta Polkupediltä. Monet suosii myös Frog ja Strider merkkejä, mutta Pukyssä on ollut melko hyvä pystyasento ja satula on kuppimaisempi kuin noissa muissa, joten ajattelin, että samalla mennään.

Potkupyörä on nyt jo hitusen pienehkö ja meinattiin josko päästäisiin hyppäämään jo suoraa XL-kokoon, johon vaaditaan vähintään 95 cm pituutta. Sen mukaan ainakin passaisi, sillä meidän neiti on ylittänyt viime mittauksessa metrin rajapyykin! Esikoinen itsehän on kovasti ihastellen ja kateellisena katsonut muiden potkulautoja, mutta tylsä äiti haluaisi pitää rojun määrän minimissä.

Kuva

Uusi tangle teezer varrella. Tangle teezer on toiminut kaikkein parhaiten meidän esikoisella. Hänen omaa käyttöään helpottaisi jos siinä olisi varsi, koska muuten se on kovin leveä hänen käteensä. Edellinen hiusharja lähti viemäriverkostoon neidin heittäessä harjan hyvässä kaaressa vessanpyttyyn.

Harjan kanssa sopisi hyvin mukaan ponnarit ja muut hiustilpehöörit, mutta olisin äärimmäisen varovainen niiden kanssa. Toisilla vanhemmilla lapsilla on äärettömän tarkka maku ja toisaalta niitä Frozen ponnareita voi olla jo yksi laatikollinen vessassa.

Puuhakirjat, pelit ja palapelit. Esimerkiksi olen miettinyt maalaa vedellä-kirjaa, joka olisi varmasti meidän neidille tällä hetkellä kiva puuha jopa yksin. Meidän 4-vuotiaalle sopisi Choco-peli, muistipelit, Majavan pato, Twister

Keppari eli keppihevonen on sellainen retropaluun multihuipentuma, jolta harva on välttynyt. On ollut ihan huikeaa huomata miten lapset kulkevat pitkin maita ja mantuja keppareilla. Esikoisella ei ole vielä omaa kepparia, mutta varmasti ilahtuisi moisesta.

Nukenrattaat on meillä mummulassa ja päiväkodissa olleet kovaa valuuttaa. Ne olisivatkin varmaan ihanat ja ehkä jostain kirpparilta voisi ulos katsoa rattaat. Sisällä meillä on kuitenkin jo ennestään vähän tilaa ja nukenrattaat vie kohtuuttomasti siihen nähden tilaa. Jos nukkeleikit on muuten ajankohtaisia niin kaikki rekvisiitat sinne on varmasti toivottuja.

Nukkekoti ja muut tilpehöörit sinne. Meillä ei ole myöskään nukkekotia ja puhtaasti tilasyistä. Voi se olisi myös leikkien kehityksen kannalta tosi hyvä. Mummulassa ja mummilassa sitten niitä puuhia.

Kaikki piirtämiset ja maalaamiset on meillä vielä tosi valvonnanalaisia puuhia. Toimivia juttuja ovat myös laadukkaat ja mieluiten myrkyttömät sormivärit, puuvärit, tussit, vesivärit, maalit, askartelutarvikkeet. Laadun haluan nostaa esiin sen vuoksi, että mikään ei ole ikävämpää lapselle kuin tuhnut välineet, jotka ei toimi kunnolla. Ruotsalaiselta Ekokivalta löytyy ekologisia ja myrkyttömiä vaihtoehtoja, jotka on edelleen meillä tosi tärkeitä jo pelkästään siitä syystä, että maalisuti helposti menee suuhun.

Kuva

Roolileikkivälineitä esimerkiksi koti-, kauppa- ja lääkärileikkeihin. Laminoi tai kontaktoi esimerkiksi karkkikääreitä ja kerää erilaisia kauppatavaroita, vanhoja lääke- ja vitamiinipulloja. Lahja ei tarvitse olla kaupasta ostettu. Itse arvostan ihan erityisesti tällaisia lahjoja.

Pihapelivälineitä – Hyppynaru, katuliidut, pujottelukartiot. Jalkapallo heitettiin toiveeksi enolle, sillä meillä on tällä hetkellä vain pehmeitä Supertele -tyyppisiä palloja. Potkimisen harjoitteluun olisi kuitenkin parempi kovempi ja joustamattomampi pallo.

Langattomat kuulokkeet, cd-soitin ja cd:t. Kaikkien lapset eivät ole välttämättä yhtä musiikkiorientoituneita kuin meidän lapsi, mutta langattomat kuulokkeet ovat varmasti hyvä ja nykyaikainen satsaus. Niillä voi myöhemmin kuunnella äänikirjoja sitten iän karttuessa esimerkiksi pelata pelejä mobiililla ja pädilla ilman, että kaikkien muiden tarvitsee kuulla jokainen vingahdus. Kuulokkeet eivät kuitenkaan ole ongelmattomat ja äänenvoimakkuutta ja pitkäjaksoista käyttämistä pitää valvoa. Gigantin sivuilla on kirjoitettu lasten kuulokkeiden turvallisuudesta Musiikkimakua kannattaa tarkastaa lapselta etukäteen, meillä on juuri nyt Ti-ti nalle ihan päälikkö.

Kuva

Rannekelloa olen miettinyt ja suostuisikohan esikoinen sitä käyttämään. Se voisi olla sellainen kotona harjoiteltava asia pikku hiljaa. Tulisi tutuksi se, että kädessä on jotakin, hän voisi pitää sitä ylpeydellä ja sitten voitaisiin jo puhua vähän ajasta. Ei kellonaikojen harjoitteleminen ole ajankohtaista millään muotoa meillä vielä, mutta sisäänajoa ajan maailmaan.

Tällaisen materiasuitsinnan jälkeen onkin hyvä vedota, että ettehän osta turhaa tavaraa ja lapset eivät tarvitse leluja määrättömästi. Siksi palaisin niihin ensimmäisiin lahjaideoihin 4-vuotiaalle; kirjoja (jotka toki on materiaa) ja elämyksiä ja yhdessäoloa.

Hae inspiraatiota aikaisempiin vuosiin myös:

Mitä lahjaksi 1-vuotiaalle?

Mitä lahjaksi 2-vuotiaalle?

Mitä lahjaksi 3-vuotiaalle?

Trackbacks & Pings

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *